Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

donderdag 22 mei 2014

weerloos en waardeloos


Alles van waarde is weerloos… Die zin komt in me op. Niet toevallig, want hij wordt regelmatig overal en nergens geciteerd. Het is een regel uit het gedicht ‘De zeer oude zingt’ van Lucebert. De wethouder van Pijnacker-Nootdorp schilderde die woorden vorig jaar op een doekje voor de actie ‘Kunst op klein formaat’ (Zie hier en hier) Nu, een jaar verder, vieren we de laatste cursistenexpositie van CKNootdorp, omdat alle subsidies zijn ingetrokken. Inderdaad, alles van waarde is dan knap weerloos. Of kan ik beter schrijven ‘van alles is weer waardeloos’?

Begrijp me goed hoor, ik vind niet dat iemand anders hoeft te betalen voor mijn hobby, maar dit was wel heel ‘kort door de bocht’. CKNootdorp kreeg tot voor kort een subsidie van de gemeente, die voor het grootste deel werd besteed aan de huur van een cursusruimte. Die cursusruimte werd verhuurd door... de gemeente. Broekzak - vestzak noemen ze zoiets, geloof ik.

Nu is zoiets natuurlijk wel op te lossen, maar van een organisatie die voor het grootste deel draait op vrijwilligers kun je wat dat betreft ook weer niet al te veel verwachten. Er is gevraagd om hulp, maar nee… de deur bleef dicht. Geen subsidie meer en verder zoeken jullie het maar uit. Het bestuur vond nog meer geld vragen aan de cursisten onaanvaardbaar en besloot dat CKNootdorp dan maar opgeheven moest worden. Komend weekend hebben we de laatste, echt de allerlaatste, cursistenexpositie en dan is het over.

Ondanks alles heb ik wel veel zin in die laatste expositie. Het is erg leuk om te zien wat iedereen heeft gemaakt. Dit jaar heb ik zelf de poster mogen ontwerpen voor de expositie en wat is het ontzettend gaaf om die poster dan vervolgens overal tegen te komen. Elke keer even een inwendige juchkreet. In de bieb… “heeejjjj, daar hangt-ie!”, in zomaar een straat waar ik doorheen liep : “Kijk nou! Jeeiiiiij! ” Erg leuk. 

Ondanks dat het de laatste is, gaat het een mooie expositie worden, zeker weten.
Ik exposeer twee pentekeningen, eentje die ik al hier liet zien en een ‘verse’, die ik hier nu even niet kan plaatsen. Dus mocht je in de gelegenheid zijn om te komen kijken, toegang is gratis!

De tekst van Lucebert is prachtig en zegt zoveel meer dan die ene regel die maar te pas en te onpas door iedereen wordt geciteerd. Oordeel zelf:

De  zeer oude zingt

er is niet meer bij weinig
noch is er minder
nog is onzeker wat er was
wat wordt wordt willoos
eerst als het is is het ernst
het herinnert zich heilloos
en blijft ijlings


alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk

als het hart van de tijd
als het hart van de tijd


(Lucebert 1974)

2 reacties:

 1. Lilian,

  Jammer dat dit verloren gaat aan jou heeft het niet gelegen.
  Je mag trots zij op jouw poster.
  De expositie is helaas te kort om hem te bezoeken, mijn dochter woont in Zoetermeer, maar daar ben ik dit weekend niet!

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer is het zeker en nee... aan mij lag het (gelukkig) niet. Dankjewel!
   Ja, de expositie is altijd maar twee korte dagen, maar ik moet eerlijk zeggen het was ook wel wat klein en wat vol dit jaar. Moeilijk om alle werken goed te kunnen zien, denk ik. Dus ik denk eigenlijk niet dat je veel gemist hebt ;-) Daarbij, ik blijf mijn tekeningen toch wel showen op mijn blog ;-)

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: