Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zaterdag 26 augustus 2017

Vals spelen

Als je het spelletje niet volgens de regels speelt, dan speel je vals. Je speelt ook vals als je de regels alleen in je eigen voordeel uitlegt. Ik ben slecht in vals spelen. Niet dat ik nou zo'n modelburger ben of zo, maar ik kan het niet... ik ben er te onhandig voor.

Voorbeeldje: toen ik klein was, speelden we nog wel 'ns memory. Je weet wel, dat spel waarbij alle kaartjes omgekeerd op tafel lagen en dat je dan twee gelijke kaartjes moest omdraaien. Gek werd ik ervan, want ik had steeds net niet de juiste combinatie. Net niet, altijd net die ernaast. Als kind is dat enorm frustrerend, zeker als ik speelde met een jonger kindje dat wel achter elkaar alle combinaties wist te draaien. Ik was een jaar of vier, denk ik, maar wel net zo slim als Pippi Langkous... 😜 Dus wat deed ik: ik spreidde alle kaartjes uit over de tafel, met de kanten tegen elkaar aan. Vervolgens tekende ik een soort doorlopend patroon op de achterkant van de kaartjes. Iets wat alleen ik begreep, want schrijven kon ik nog niet echt.  Ik kon niet wachten op een nieuw spelletje memory...Nou, dat werkte! Achter elkaar won ik. Ik kon niet ophouden met glunderen na alle complimentjes. Totdat mijn vader roet in het eten gooide.... "Ja jij weet precies welke kras bij welke hoort, dat is niet eerlijk!" Vervolgens pakte hij een rol bruine tape en hij beplakte alle kaartjes, zodat ze allemaal weer dezelfde achterkantjes hadden. Als vanouds verloor ik weer ieder spelletje.

Ik had mijn lesje wel geleerd. Vals spelen deed ik niet meer. Vandaag heb ik voor het eerst weer eens vals gespeeld... met een tekening. Als je tekent met inkt, gaat er wel eens iets fout. Een vlek, een lijn die niet helemaal lekker op papier komt. Ik verzin daar meestal iets op (maak een lijn dikker, teken er iets over heen) en dan komt het weer goed. Of niet. Dit keer wilde het niet goed komen en dat was vervelend, want ik had ergens een wedstrijd oproepje gelezen voor het ontwerpen van een kleurplaat. Kleuren is tegenwoordig namelijk weer helemaal 'in'. Ook voor volwassenen zijn er tegenwoordig de meest prachtige kleurplaten.Ik snap dat wel: kleuren is rustgevend, net zoals tekenen met inkt voor mij rustgevend is. Het leek mij al een tijdje leuk om zoiets te doen, dus... aan de slag. Helaas zat er een thema aan het ontwerpen vast: vrede. Ik schrijf helaas, omdat ik -werkelijk waar- drie dagen heb na lopen denken wat daar nou bij paste... en ik  niet verder kwam dan een paar clichés. Dingen die iedereen bedenkt bij vrede. Oké, dat met die wedstrijd zou 'm niet gaan worden, maar die kleurplaat wilde ik toch wel gaan proberen. Ik tekende met inkt en ik maakte een paar fouten. Dat kan natuurlijk niet in zo'n plaat, maar toch maakte ik 'm af.

De plaat was klaar en ik besloot 'm te scannen voor een mooi scherp plaatje.
Lieve help, van dichtbij zag het er eigenlijk verschrikkelijk uit! Elk foutje was duidelijk... en dus besloot ik de tekening te bewerken met een bewerkingsprogramma. Vals spelen. Gek is dat hè, ik weet dat illustratoren dat ook doen, maar toch voelt het niet goed. Het is nog steeds mijn tekening, ik heb niet meer gedaan dan de foutjes gecorrigeerd en toch... blijf ik het gevoel houden dat ik iedereen voor de gek houd met mijn 'mooie plaatje'. Raar toch?

Oké, ik ga 'm toch laten zien... met de mededeling erbij dat deze bewerkt is en dat ik dat met de andere tekeningen die je hier ziet nooit doe:

Duifjes (inkt)

Eigenlijk wil ik 'm zelf nu ook in gaan kleuren, maar -heel eerlijk- ik zou het leuker vinden als anderen dat zouden doen.

Vandaar dat ik dit blogje besluit met een gekke vraag: zouden jullie mijn  kleurplaat willen kleuren?

Ik heb er een download van gemaakt (Ja, doe eens raar!😊), zodat je 'm kunt printen. Een beetje vrede 🌈 kan iedereen tenslotte wel gebruiken, in deze vreemde tijd!
Klik op de link om de tekening te downloaden:
Download kleurplaat PS: Als je 'm hebt ingekleurd (jij, je kind of je kleinkind) dan zou ik het superleuk vinden als je me een fotootje stuurt van het resultaat! (kijk bij mijn bloggerprofiel voor mijn mailadres)

20 reacties:

 1. Wat een slim klein meisje was je

  En nee je hebt nu niet vals gespeeld.
  Je hebt gebruik gemaakt van mixed media.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een uitgekookte kleuter (mooie boektitel) was ik...☺
   Mixed media, als in: een beetje van mezelf en een beetje van Maggi?

   Verwijderen
  2. Een beetje inkt en een beetje software

   Verwijderen
 2. Ik brobeer via ander browser doen. Hij deed het niet met reageren.

  Goedemorgen Lilian,

  Ik had net bij jou gereageerd. Hij pakt niet aan. Misschien in de wacht staan of in de spam terecht. Ik had net leuk geschreven. Poeps is weg.
  Doe ik maar zo.. Dan is anders reacties.

  Vals spelen doe je goed met plakband van spelletje memory van nieuwe spel. Slim bedacht hoor.
  Vroeger speelde ik ook graag spelletje memory. Het is leuk spel. Ik won ook de meeste van plaatjes. Niet vals spelen. Slim bedacht met bewerking inkt duifjes.
  Alleen weer vals spelen Haha... Ik vind heel mooi gedaan. Het leuk dat je kan downloaden. Heel leuk voor de kinderen die kan in kleuren.
  Toch knap!

  Fijne zondag gewenst. Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, wat gek... Ik zie nergens een reactie in de wacht staan en ook bij spam stond niets. Zal wel weer een 'grapje' van blogger zijn geweest. Bedankt dat je de moeite nam om alsnog een reactie te schrijven!

   Als je goed bent in memory, is het wel een leuk spel, hahaha! Die download, dat vond ik gewoon leuk om te doen. Ik had 'm eerst zelf geprint en ik zei tegen iemand: "Kijk 'ns, een kleurplaat" Diegene zei dat het leuk zou zijn om 'm te kleuren en toen dacht ik: 'ik zet 'm ook als download neer' Al doe ik er maar 1 iemand plezier mee, dan vind ik het al leuk.
   Jullie ook 'n mooie dag toegewenst!

   Verwijderen
  2. Ik had deze reacties via ander browser gedaan. Toen deed het wel. Kijk even nu bij fire fox werkt. Daar doe ik mee. Het is zeker vreemd. Dank je wel. Ik wens jou hele mooie dag gewenst. Morgen word ook lekker weertje.

   Verwijderen
  3. Gelukkig doet het weer bij fire fox om te reageren. Toen niet. Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

   Verwijderen
  4. Raadselachtig hoor, ik gebruik altijd Fire-fox en nog geen probleem tegengekomen. Misschien tijdelijke storing, je weet maar nooit. Het is inderdaad superweer buiten!

   Verwijderen
 3. Dat je een slimmerik bent wist ik al hahahahaha leuk he dat kinderen oplossingen gaan bedenken als ze perse niet weer willen verliezen zo zie je maar weer waar spelletjes weer goed voor zijn. Ik heb genoten van je verhaal over je kleurplaat en inkleuren vind ik vreselijk saai dus dat doe ik niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha... pure frustratie maakt slim! Misschien is dat inderdaad een mooie bijkomstigheid van die spelletjes: oplossingen leren bedenken.

   Als je inkleuren saai vindt, moet je het inderdaad niet doen. Je opmerking dat je genoten hebt van mijn verhaal, maakt me al blij!

   Verwijderen
 4. Ik denk dat er zowat in iedere goede tekening een foutje zit.
  En ik denk dat ook de meeste en goede fotografen met programma's werken.
  Niet schuldig voelen. Ik vind de tekening heel mooi.
  Ik zal hem met plezier inkleuren, maar waar kan ik hem dan plaatsen zodat je hem ziet ?

  Groetjes en een heel fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal laat ik alles zoals het was, dus ik denk dat daar het gevoel van vals spelen voor mij ook zit. Fotografen doen niet anders, dat is waar... en eigenlijk is dat hetzelfde.
   Wat lief en leuk dat je 'm wilt inkleuren! Ik denk dat je 'm dan even moet mailen, dan kan ik 'm iedereen laten zien. Een andere optie is om 'm te plaatsen op je eigen blog, zodat ik een linkje kan maken. Kijk maar wat je handiger vindt... Echt supertof dat je het wilt doen!

   Verwijderen
 5. Lilian,

  Mooi verhaal en leuke kleurplaat. Heb hem al wel gedownload, maar of IK hem zal inkleuren weet ik nog niet. Ik zie dat het inmiddels al wel gebeurd is.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank! En ik ben benieuwd... Hahaha! Voel je niet verplicht, het is al leuk om te lezen dat je 'm gedownload hebt!

   Verwijderen
 6. Wat een goed idee. Een kleurplaat. Ik vind dat je het prachtig hebt gemaakt. En de foutjes weghalen. In dit geval is dit toch helemaal niet erg? Het is jouw ontwerp en je gebruikt het digitaal. Je hebt gewoon een digitaal gummetje gebruikt ;-) Leuk dat iemand het heeft ingekleurd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Geri! Je hebt gelijk, het is ook niet erg... Ik weet dat het zo vaker gebeurt, maar in mijn hoofd blijft het zoiets als 'vals spelen', gek hè.
   Dat Garfjeuh de moeite nam om 'm in te kleuren, vind ik ook helemaal geweldig!

   Verwijderen
 7. Das nou het leuke van kunst: er zijn geen regels dus kun je ook niet...vals spelen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar. Alleen mij hersens willen daar op één of andere manier nog niet aan ;-)

   Verwijderen
 8. Goedemorgen lieve Lilian,
  Hopelijk gaat met je? Ik denk aan je. Even goed aansterken. Ik wist niet dat volwassen ook bof kunnen krijgen. Het is zeker erg.Rustig aan doen nog. Ik wens jou fijne week toe. Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.ൠ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben een echte bofferd ;-) Het gaat al weer hoor... het is inderdaad een kwestie van goed uitzieken. Door verminderde weerstand ga je snel onderuit. Dank voor jullie lieve reacties!

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: