Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

woensdag 18 april 2018

Anders kijken

Er zijn dingen die ik minder graag teken, dat is logisch, dat heeft iedereen wel. Potjes en stilleventjes bijvoorbeeld, vind ik minder leuk. Omdat het zo duidelijk is wat het moet worden, denk ik. Ook landschapjes zijn niet echt mijn favoriet.

Waarom wist ik eigenlijk niet, totdat we op de cursus aan de slag gingen met dingen terugbrengen tot vormvlakken. Ineens snapte ik het: die landschapjes vond ik minder leuk omdat ik almaar probeerde om alles direct in detail op papier te krijgen. Als je eerste een grove indeling op papier maakt van waar alles zo ongeveer moet komen, is het veel makkelijker. Wat een inzicht hè, maar zelf had ik dat dus echt niet bedacht.

Zo maakte ik het klaprozenveldje uit de vorige blogpost ook. Afgelopen les besloot ik daarmee verder te aan. Ik koos een -in mijn ogen- lastig landschapje uit. Lastig, want veel onoverzichtelijk groen en tegelijkertijd heel weinig om op te focussen. (ja, de paardjes in de wei, waar ik maar direct nijlpaarden van maakte: detail!) Uiteindelijk werd het dit:

Knotwilgen (en nijlpaarden!) langs de sloot (aquarel)
Wat ik in eerste instantie bestempelde als 'saai plaatje' werd uiteindelijk toch nog iets en daar kan ik dan weer erg vrolijk van worden.

Al moet ik er wel bij vertellen, dat het dan eerst een dagje in mijn tas moet blijven zitten. Als ik iets net gemaakt heb, vind ik het meestal helemaal niks. De volgende dag kijk je er heel anders naar, dat had ik hiermee ook.

Al het groen en de 'nijlpaarden' maakten me vrolijk. Zo vrolijk, dat ik iets deed wat ik al in geen tijden meer gedaan had: vouwen! Dit kikkertje past bij de sloot... en bij mijn humeur, dat weer een stukje zonniger geworden is!

Fijne week, allemaal!

8 reacties:

 1. Lilian,

  Treffend polderlandschapje en een leuke kikker!

  -------------------------------------------

  zijn dat nijlpaarden

  echt niet kwaakte de kikker

  die zijn veel dikker

  -------------------------------------------

  Groetjes en geniet van het mooie weer.

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ;-) Nijlpaarden zijn idd net wat dikker, maar ik vind dit ook niet echt paarden, of koeien. Vrijheid van de kunstenaar, zullen we maar zeggen. Dank voor je leuke haiku!

   Verwijderen
 2. Bij ons in de buurt hebben ook knotwilgen er staan. Deze tekening heb je prachtig getekend. Groen nijlpaarden ziet grappig uit. Leuk gedaan.Leuk geschreven. Fijne week gewenst.
  Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi hè, knotwilgen? Jaja, die nijlpaarden doen het hem ;-) Dank voor de leuke reactie!

   Verwijderen
 3. Ha Lilian,
  wat mooi dat je door de teken les tot nieuwe inzichten komt
  saai is je plaatje beslist niet, leuk idee met nijlpaarden
  weer eens iets ander dan paarden en koeien in de wei..
  Dat je een kunstwerkje de andere dag met anderen ogen ziet
  komt mij bekend voor.
  Een lief kikkertje echt voorjaar.
  lieve groet
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat heel vaak, dat ik de volgende dag heel anders kijk naar wat ik heb gemaakt. Soms helpt een foto maken ook. Van een medecursiste hoorde ik dat ze vaak de spiegel gebruikt... Het is dus iets wat veel mensen hebben. Je kunt ook niet meer objectief zijn als je er met je neus bovenop hebt gezeten, denk ik ;-)
   De nijlpaarden houden we er in, dank voor je leuke reactie!

   Verwijderen
 4. Ik heb ook moeite met landschapjes.
  Ik zie dan te veel.
  Als ik vroeger op schildervakantie op locatie zat dan loste ik het op door een detail te nemen en dat uit te vergroten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar hoor. Het is heel gek: als ik buiten ben, heb ik de neiging om het perspectief te verplaatsen. Mijn buitenplaatjes hebben altijd een soort van er boven zwevende kijker... Ik denk ook dat dat komt doordat ik te veel zie.

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: