Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

vrijdag 18 december 2015

Koudbloedig in warmbloedige kleuren

Wat gaat het ineens hard hè? Voor je het weet is het nieuwe jaar alweer een feit. Afgelopen week heb ik de laatste dingen afgerond op het werk en nu is het dan toch echt even vakantie. Tijd voor kleur, tijd voor prutsen en maken... wat heb ik me daar op verheugd! Al heb ik de afgelopen periode ook weer niet helemaal stilgezeten.

Op de cursus was ik begonnen met een soort van experiment met verschillende media. Waarom altijd met inkt beginnen en daarna inkleuren, waarom niet gewoon alles door elkaar? Nu ik het hier zo opschrijf, lijkt het niet echt opzienbarend, maar toch zat er voor mij kennelijk een vaste volgorde in die dingen.

Het begon met een plaatje van een prachtige leguaan, die de docent had meegenomen. Ik vond 'm meteen geweldig... Op zich ben ik geen fan van koudbloedige dieren, maar als je de tijd neemt om ze eens goed te bekijken zijn ze echt prachtig. Een aantal jaren geleden bekeek ik bij ReptielenZoo Serpo, die toen nog in Delft zat, een heel grote leguaan. Hoewel ik 'm best eng vond, ze hebben toch iets 'Jurassic park' in zich, was hij ook heel mooi. Die schubjes, die ogen, dat karteltje op z'n rug: intrigerend! Kom een lang verhaal kort te maken, soms is eng net perfect en ik ging dan ook compleet 'los' op deze tekening:

Leguaan (Inkt en aquarel)
Door het achteraf inkleuren achterwege te laten, is het een heel bont geheel geworden en eigenlijk ben ik daar wel heel blij mee. Deze 'koudbloedige' werd er bijna warmbloedig van!  Dat smaakte naar meer, dus toen er niet veel later ergens een kameleon opdook, ging ik vrolijk verder met deze losse manier van werken. Toen ontdekte ik, de valkuil van het niet alles plannen: je kunt namelijk ook te veel kleuren gebruiken en dan wordt de boel rommelig.
Dat gebeurde bij de kameleon. Ik heb het opgelost door met gouache (plakkaatverf) witte vlakken toe te voegen en door de schubben weer duidelijk aan te geven met fineliner. Het is dus een heel gemengde techniek geworden.
Kameleon (gemengde techniek)
Zelf vind ik de tweede een stuk minder dan de leguaan, al ben ik dan wel weer blij met de achtergrond.
In elk geval heb ik weer wat geleerd om verder mee te experimenteren. Ik hoop hier komende periode mee verder te gaan en natuurlijk laat ik het resultaat dan weer hier zien ;-)

11 reacties:

 1. Ha Lilian,
  Dit is bijzonder deze Kamelon echt mooi wat prachtig!!!
  Wat leuk om zo te experimenteren,en kijk wat er van moois er uit komt.We gaan zeker nog veel van jou zien en horen.
  Lilian ik wens je vrolijke en gezellig kerstdagen
  en een goed nieuw jaar.
  en fijne vakantie,en geniet!!
  Liefs groetjes
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Christiene, zowel voor je lieve wensen als voor het compliment... we zijn eigenlijk nooit klaar hiermee hè, dat is ook het mooie van deze hobby 😊

   Verwijderen
 2. Lilian,

  Allereerst bedankt voor jouw bezoek en reactie op mijn weblog.
  Je laat hier twee bijzonder fraaie beestjes zien, knap gedaan.
  Inderdaad de leguaan vind ik het meest sprekend, vooral het oogje komt goed tot zijn recht t.o.v de kameleon, maar die heeft wellicht ook niet van die sprekende ogen.
  Ik heb toch nog even gekeken op internet, maar ze hebben inderdaad een andere oogopslag.

  Fijne feestdagen en een voorspoedig 2016!

  Hopelijk tot ziens,

  Jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan natuurlijk! Ja klopt wat je schrijft, zo'n kameleon heeft heel bolle ogen en mede door mijn gepruts met de kleuren, kwam dat niet helemaal meer goed. Jij ook bedankt voor de warme wensen en ook alvast fijne dagen voor jou en de jouwen!

   Verwijderen
 3. Prachtig gemaakt. Zo mooi gedaan met schubben erop. De kleuren heb je heel goed gedaan.Het is aardig heel goed gelukt met experimenteren.
  Voor jou fijne feestdag en een voorspoedig 2016.
  Groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank jullie wel voor alwéér zo'n fijne reactie! Soms pakt het goed uit, soms minder :-) voor jullie alvast ook even zo fijne dagen en een heel mooi 2016

   Verwijderen
 4. Is toch heel leuk om te experimenteren en dan zo'n mooi resultaat te behalen, ik vind ze beide mooi maar de leguaan heeft toch wel mijn voorkeur, vooral de kop vind ik heel sprekend...

  Lilian, ik wil je ook nog even bedanken voor je lieve reactie op mijn logje en ik wens je hele Fijne Kerstdagen, geniet ervan...

  Liefs Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Experimenteren is heel leuk, al moet ik bekennen dat ik vaak heel erg bezig ben met resultaat. Dat is jammer, want soms moet het gewoon even mislukken om erachter te komen wat werkt en wat niet.

   Graag gedaan, Marianne... Op het moment van schrijven zijn de kerstdagen al voorbij (ben niet zo snel) maar toch: Dank je wel!

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: