Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

woensdag 24 februari 2016

Wordt het nog wat?

Wat is dat toch, met creatieve mensen? Dat ze maar van alles weg stoppen, weggooien of opgeven, terwijl het soms echt alleen maar even moet 'rijpen'? Het is ook mijn grote valkuil, moet ik bekennen.

Ik geef soms op, terwijl het nog best wel iets kan worden. Of ik gooi iets weg, scheur het uit mijn blok om het nooit meer te hoeven zien. Zo slecht vind ik het dan... Mijn tekenblokken zijn vaak incompleet doordat ik er van alles heb uitgehaald. In mijn ogen kon het dan echt niets meer worden. Het is raar, hoe dat werkt. Ik zie het ook vaak bij anderen. Wat ik zie als een geweldige aanzet voor een tekening, of een heel mooie tekening, ziet een ander als het slechtste wat hij of zij ooit gemaakt heeft. Kennelijk hebben we allemaal ergens een beeld verstopt zitten van 'hoe het zou moeten zijn'... en zo is het natuurlijk nooit.

Op slot (aquarel)
Meer slagveld dan slot
Ik las er ook over op de blog van Aritha. Zij schrijft en ook zij heeft werk gemaakt dat ze het liefst wegmoffelt... Zonde! Ik schreef er als commentaar onder dat afstand nemen soms helpt om de dingen weer in (een juist) perspectief te zien. Zo werkt dat voor mij vaak ook. Bovenstaande tekening maakte ik tijdens de cursus. Ik vond het een mooi beeld, zo'n slot. Daarbij was de opdracht dat je iets moest doen met textuur, dus: hoe geef je nou weer dat het een oud, korrelig, roestig slot is. Ik ging aan de gang met verf en het leek in mijn ogen meer op een slagveld dan op een slot.

Eigenlijk wilde ik deze pagina ook het liefst meteen uit mijn boekje scheuren, maar de tijd weerhield me daarvan. We hebben maar twee uurtjes en ik wil altijd wel een beetje het idee hebben dat ik ze nuttig besteed heb. Toch zat het me niet lekker, dus ik vroeg m'n docent: "wordt dit nog wat?" Hij keek even peinzend naar mijn werk en zei toen: "Ja natuurlijk wel, ga nou maar even door" Natuurlijk moest ik wel even checken of dit niet een 'zet-een-lastig-kind-terug-in-de-hoek' opmerking was, maar hij leek me serieus.
Ik prutste verder aan het slot, tot de nabespreking van de les. Alle werkstukjes werden uitgestald op de tafel, ook mijn slot. Natuurlijk vond ik dat niks, totdat ik  van een afstand eens goed naar mijn slot keek... Best wel ok√©, eigenlijk. Waarom had ik die nou weg willen gooien?

Poberen
Ik besloot afgelopen week nog eens kritisch te kijken naar de nooit-afgemaakte schetsjes in mijn blok. Eens kijken of er toch nog iets mee te doen was. Gewoon proberen, anders kon er altijd nog gescheurd worden. Ik kwam uit bij deze:
'Ik speel de bas...' (inkt en aquarel)


In de hoek gegooid omdat ik de klankgaten van de bas niet goed kreeg en ook omdat ik die hand eigenlijk wel heel lastig vond. Ik heb het klankgat gewoon genegeerd en ik ben verder gegaan met de hand en de schaduw. Het resultaat, dit prentje, is technisch misschien niet geweldig, maar uiteindelijk ook weer niet slecht genoeg om uit m'n blok te scheuren.

Dat is goed voor mijn humeur... en ook voor het milieu!

14 reacties:

 1. Lilian,

  Bas staat voor Bejegening, Aandacht en Sfeer en per slot van rekening stralen beide plaatjes dit wel uit vind ik.
  Jouw eigen benadering en de aandacht, die jij hieraan gegeven hebben uiteindelijk toch twee kleurrijke sfeervolle plaatjes opgeleverd.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie betekenis van het woord bas, die kende ik nog niet. (Al schieten er wel direct een aantal 'foute' dingen in mijn gedachten nu ;-)) Het klopt wel wat je schrijft, vaak is het een kwestie van dingen meer aandacht geven... dat helpt.
   Dank je wel jeer enne... fijn dat je er weer bent!

   Verwijderen
 2. Ha lilian
  Leuk zo jou uitleg bij tekeningen,weg doen is zo gebeurd.......
  Maar als je terug kijkt in je kladblok ,ben je toch blij dat de tekening er nog is
  het heeft wel iets ook de titel die jij hebt gegeven,daar kreeg ik een grote glimlach bij
  je ziet soms schilderwerken ,voor een flinke prijs, en dan denk ik ook wel eens hoe is het mogelijk.....maar dan is het de naam waar voor word betaald
  Lilian fijn bewaren in je map en dan kun altijd nog met plezier terug kijken
  Liefs groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, weg doen is zo gebeurd, dat klopt!
   Prijzen voor kunst zijn altijd lastig, vind ik. Zo'n waarde is natuurlijk ook helemaal niet meetbaar. Ooit was er iemand bij de cursus die vertelde dat ze 150 Euro voor iets had gevraagd... en gekregen! Eerlijk waar, ik zou het niet durven ;-) Misschien moest ik me inderdaad maar gewoon niks afvragen.

   Verwijderen
 3. Goedemorgen Lilian,
  Je beide tekening heb je nog terug kunnen vinden.Dat je verder hebt gemaakt. Wat heb je mooi gedaan. Zuinig bewaren. Niet meer weg gooien Lilian. Ik geniet van jou tekening en je verhalen.
  Fijne dag voor jou.
  Liefs Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels is het alweer ruim middag, maar dank jullie wel voor de leuke reactie! Dat ik niet meer weg ga gooien, kan ik helaas niet beloven, maar ik zal het in elk geval proberen. :-)
   Ik vind het echt leuk om te lezen dat jullie van de verhalen en tekeningen genieten... da's ook goed voor mijn humeur, echt waar!

   Verwijderen
 4. OOO Beste Lilian het zijn wonderschone tekeningen die zeer tot de verbeelding spreken. Er zit een verhaal opgesloten in die werkjes. PRACHTIG en nou ja ik kijk altijd of er een verhaal verborgen zit in tekeningen. Wat schilderen is ook beeldend verhalen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank-dank-dank, Novelle! Ik deel jouw passie voor verhalen, dat weet je. Eigenlijk maak ik nooit iets zonder verhaal, of zo je wilt: een betekenis. Meestal is die alleen zichtbaar voor mij,(want het hoeft ook allemaal weer niet zo expliciet) maar ik vind het echt heel leuk om te vernemen dat jij er ook 'verhalen' in leest. Een supercompliment, dank je wel!

   Verwijderen
 5. Je tekeningen zijn gewoonweg prachtig niet twijfelen Lillian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief dat je dat schrijft, merel. Twijfel is er altijd en misschien is dat ook maar goed. Doorgaans zijn mensen die zichzelf geweldig vinden niet de aangenaamste ☺

   Verwijderen
 6. Vaak is het zo dat iets wat jezelf niet mooi vind toch gewaardeerd wordt door een ander, misschien wel omdat die ander er minder kritisch naar kijkt..
  Als ik zo kijk naar je tekeningen kan ik ze zeker waarderen, het heeft iets wat me zeer aanspreekt...
  Ik heb je verhaal weer met genoegen gelezen Lilian...

  Liefs Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar, Marianne... vaak ben je kritisch op wat je maakt. Ik zie dat ook vaak bij anderen, het hoort er misschien wel een beetje bij. Dank voor je complimentje, dat is altijd fijn om te lezen:-)

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: