Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zondag 2 maart 2014

Lente, hoop en standvastigheid

Gisteren begon de 'meteorologische lente', volgens de weervrouw op TV. Dat vond ik fijn nieuws, want ik hou van de lente. De eerste mooie dagen, de bollen die uit de grond piepen, de pastelkleurtjes in de winkels... Pasen natuurlijk en lammetjes en kuikentjes. Een hoopvol jaargetijde vind ik het. Ik ben niet iemand van de warme zomerdagen en de blote armen en benen. Nee, een lentebries is prima!

Meestal begin ik al vroeg met het in huis halen van de lente. Zodra er hyacinten en narcissen te koop zijn, haal ik een bakje. Want bloemen, daar hou ik ook van. Een bosje bloemen op tafel maakt alles zo veel vrolijker. Nog leuker zijn planten die bloeien... maar jammer genoeg is er maar één plek in mijn huis waar de bloeiende planten het doen en dat is op de keukentafel. In de rest van mijn huis is het ofwel te zonnig (dan verbranden de bloemen), ofwel te donker (en dan bloeit er niks).  Jammer van die prachtige kamerhortensia's die je overal kunt kopen nu, maar niets voor mij.
Gelukkig is er één plant die zich niets van zon of geen zon in mijn huis aantrekt...
Prachtige bloemen en het maakt niet uit wat voor weer het buiten is!

Phalaneopsis, of vlinderorchidee (Pastelkrijt op fotokarton)Orchideeën zijn eigenlijk de enige planten die het bij mij thuis heel erg goed doen. Ik 'hou ze over' na de bloei en zo heb ik er nu behoorlijk wat thuis staan. In eerste instantie moest ik niet veel hebben van orchideeën. Ik vond het te veel 'stengel'... Ja, een mens kan veranderen. Nu vind ik ze prachtig.
De vorm van de bloemblaadjes is bijzonder en ook de 'stengels' zijn apart, met al die kronkeltjes en knoestjes eraan. Bijzonder, zo'n plant die van oorsprong alleen onder de hoge bomen van het oerwoud groeit. Dat is niet alleen hoop, maar vooral standvastigheid!
Vandaar dus een tekening van mijn orchidee, deze keer. De 'echte' was overigens niet paars, maar roze-paars met groen. Ik wilde zo graag een keer dat knalroze krijtje uit mijn krijtjesdoos gebruiken, dat ik de waarheid maar even geweld heb aangedaan. Niet erg, want deze kleuren maken me vrolijk... net als de lente die er nu toch echt bijna aankomt.
Kijken jullie ook zo uit naar de lente?

12 reacties:

 1. Lilian,

  Deze ziet er bijzonder fraai uit, wij hebben ze ook regelmatig in huis, maar overhouden lukt minder goed. Laat de lente maar komen, een aangename temperatuur vind ik prima.
  Ik hoop voor de komende week dat het lenteachtig mag zijn, de voorspellingen lijken redelijk.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste hoop ik voor jou ook, jeer! De voorspellingen zien er goed uit en verder moeten we maar duimen ;-)

   Verwijderen
 2. dat is de vrijheid die de kunstenaar heeft om het beeld naar je hand te zetten ;-)

  Ik kreeg vorige jaar een witte en was bang dat die het bij mij (die altijd vergeet om te bewateren) niet lang zou overleven.
  Maar inmiddels is ie aan de derde ronde bloemen toe.
  Alleen worden het er wel steeds minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep! :-)

   Dat is juist zo fijn van orchideeën: als je ze over wilt houden, mogen ze juist niet zo veel water. Dus als ze uitgebloeid zijn, net boven een knokkeltje afknippen en dan af en toe water geven. De bloemen worden wel minder na verloop van tijd, dat klopt, maar dan kun je wat orchideemest geven.

   :-) Nu is het net alsof ik 'groene vingers' heb... en nee, die heb ik dus echt niet. Mijn groene vingers zijn hooguit afkomstig van krijt of verf

   Verwijderen
 3. Ha Lilian,lente inzicht,,,,,, mensen krijgen de lente kriebels
  en hier bij jou uit zich dat in een fleurig kunstwerkje
  ziet er mooi uit en deze blijft levens lang in bloei.
  Een vroeg lente groetje
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, lentekriebels! Je hebt gelijk, deze bloeit nu voor heel lang... Misschien moest ik maar meer bloemen maken :-)
   Een zonnige lentegroet naar jou terug!

   Verwijderen
 4. lentelicht schilderwerkje Lilian.Mooi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lentelicht... dat vind ik nu weer zo mooi gevonden van jou. Geen mooier licht dan lentelicht! Dankjewel lieve blogvriendin!

   Verwijderen
 5. Ik heb je een liebster award gegeven. Ik ben benieuwd of je 'm in ontvangst wilt nemen.
  Je leest er over op mijn boekblog.

  groeten Anita
  (moordinhetblairhouse en anitasdagboek)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wow, een award! Dankjewel!
   Ik ga er nog even over nadenken of ik dit ook ga doen, maar ik wil je wel vast zeggen dat ik het lief vind dat je aan mij hebt gedacht ;-)

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: