Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zondag 27 juli 2014

Zonnige bloemenHet blijft lastig om aan een tekenproject te werken, met de aanhoudende warmte. Ik schreef het hier al eens eerder: hoge temperaturen en een overdaad aan zonuren zijn aan mij niet besteed. Toch tekende ik een zonnig plaatje, deze keer. Zonnig ja, want die associatie krijg ik toch echt wel als ik zonnebloemen zie. Ze heten natuurlijk ook niet voor niets zoals ze heten :-)

Op de lagere school had ik een schooltuintje en één van de eerste dingen die we daar plantten, na de afrikaantjes, waren zonnebloemen. Het duurde enorm lang voor ze opkwamen en toen ze eenmaal zo ver waren dat ze begonnen te groeien, lagen ze om de haverklap plat. Dan kreeg ik een stokje en een touwtje van de schooltuinjuf en dan moest ik de steel langs het stokje binden. Dan vond ik, eigenwijs als ik ook toen al was, helemaal niks. Naar mijn bescheiden mening behoorden die bloemen gewoon zelf omhoog te blijven staan! Pas veel later ontdekte ik dat de meeste zonnebloemen in Nederland langs een schutting staan. In Nederland hè, want in Frankrijk heb ik ze wel gezien, die velden vol met zonnebloemen zonder stokjes. Kennelijk groeien ze daar zo snel dat ze er geen hulpmiddelen bij nodig hebben, ik weet het niet.

Zonnebloemen kwamen ook nog op een andere manier voorbij, de afgelopen week. In de berichtgeving over het verongelukte vliegtuig MH17 stuitte ik op een reportage over de mensen van de ramp. Een meneer ging op visite bij enkele nabestaanden met een bos bloemen. Hij zei dat hij zonnebloemen had gekozen, omdat hij dacht dat het vliegtuig ook in zo’n veld was neergestort. Geen idee of dat waar was hoor, maar het was op z’n minst sympathiek van die meneer dat hij zo zijn bos bloemen had uitgekozen.
Zonnebloemen (inkt en kleurpotlood)

Hoewel ik ze niet uitgesproken mooi vind, zijn het zeker wel bijzondere bloemen. Zo’n groot hart, met die honderden zaadjes… en dan natuurlijk die mooie gele kleur. Het is moeilijk om daar geen zonnig gevoel van te krijgen en gelukkig had ik dat ook, toen de tekening af was.

14 reacties:

 1. Lilian,

  Die meneer heb ik ook gezien en dat van de brokstukken in het zonnebloemenveld ook. In Frankrijk staan ze dicht bij elkaar en houden ze elkaar staande volgens mij en misschien is het ook wel een andere soort. Het is een vrolijke tekening ook al met die vlinder erbij.
  De hoge temperaturen en hitte hoeven voor mij ook niet en mijn inspiratie is misschien mede daardoor wel ver te zoeken momenteel.
  Ik wens je toch een zonnige komende week toe.

  groetjes

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alsof ze het er om doen: vandaag brak hier een regenbui los, die nog niet is opgehouden. :-)
   Dat zou heel goed kunnen dat de zonnebloemen in Frankrijk elkaar overeind houden, ik weet het echt niet. Grappig dat jij hetzelfde fragment hebt gezien op TV. Ja, zonnebloemen zijn zonnig en ik hoop dat de rest van de week dat voor jou ook is. (Met een wat minder hoge temperatuur dan, uiteraard!)

   Verwijderen
 2. in die velden in Frankrijk staan ze op veel kortere stelen.
  Ik heb een zwak voor Zonnebloemen net als voor klaprozen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ook nog, dat de stelen van de zonnebloemen daar gewoon korter zijn! Je hebt geen vergelijkingsmateriaal hè, als ze zo in het veld staan. Ik heb er verder niet echt een verklaring voor. Klaprozen vind ik ook schitterend, trouwens. In zo'n zanderige berm ineens een klaproos zien staan, dat is wat mij betreft echt een cadeautje!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Eergisteren hoorde ik, dat er zonnebloemen geplukt waren op de rampplek, speciaal om aan de nabestaanden te geven. Een kunstenaar is nu bezig een soort gedenkteken van de zonnebloemen te maken. Zo krijgt de schoonheid van die bloemen nog een extra betekenis. Ook mooi, vind ik.

   Verwijderen
 4. wat een mooie tekening heb je bij het verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Lilian,jou lesje tuinieren is jou mooi bij gebleven
  en deze zonnige bloemen horen echt bij de zomer
  Lilian jou zonnebloemen zijn prachtig op gekomen....
  jou gedachte gang mooi geschreven
  ondanks de warmte is het jou weer goed gelukt!
  liefs een zomer groetje
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb goed opgelet hoor, bij de schooltuinles :-)
   Deze zonnebloemen blijven mooi rechtop en dat zonder hulpmiddelen! Gelukkig zakken de temperaturen en kan ik weer lekker aan de slag. Dankjewel Christiene en een zonnebloemengroet terug!

   Verwijderen
 6. leuke blogje ik zag u via andere bloggers...zal zeker terug komen...

  BeantwoordenVerwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: