Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zondag 30 november 2014

Modeltekenen: een andere blik op jezelf

Belofte maakt schuld: ik zou jullie vertellen over de les modeltekenen. Tijd dus om die belofte in te lossen. Zoals ik al schreef, verheugde ik me er erg op... en het was ook leuk!
Niet iedereen uit de groep wilde meedoen met modeltekenen. De één om dat ze al een cursus modeltekenen volgde bij een andere docent, de anderen omdat ze al bezig waren met een eigen project. Geeft niks, dat hoort ook bij het idee van een 'werkplaats tekenen en schilderen'; je vult het in op de manier die bij jou past.

Comfortabel?
In elk geval gingen we met een ploegje van vijf aan de slag.
De bedoeling was, dat we maar kort zouden schetsen en dat we na een minuut of tien elkaars werk gingen bespreken. Het ging vooral om het snel juist weergeven van een houding, dus niet om het laten lijken van een gezicht. Pfoe... Gelukkig, want dat lijkt me pas echt moeilijk! Iedereen moest een keer model zijn... en dat vond niet iedereen even leuk, geloof ik. Nu moet ik ook wel zeggen dat 'model zitten' echt niet makkelijk is. Je moet natuurlijk stil zitten en ik wist niet dat na tien minuten een houding al zo oncomfortabel kon gaan voelen. Okay, het was misschien ook niet zo slim van mij om me te laten portretteren als een soort 'denker van Rodin', maar die pijn in mijn nek viel me toch vies tegen ;-)


Schetsen vergt lef
Zoals ik al schreef, maakten we de schetsen in potlood. De docent daagde ons wel uit om het meteen te proberen met aquarelverf, maar die uitdaging durfden we geen van allen aan. Wat een stelletje bangepoeperds hè? We hebben plechtig beloofd dat we dat de volgende les wel gaan proberen en dus vrees ik nu al voor de resultaten!  Ik heb mijn schetsen thuis verder uitgewerkt met inkt en aquarelverf. De resultaten:

Modellen Lena en Brigitta (inkt en aquarel)


Yes! Ze lijkt!
Lena en Brigitta openden onze modelsessie. Lena was de eerste die ik tekende. Heel bewust was ze door de docent met haar gezicht van ons afgedraaid. De stoel vormde een extra moeilijkheidsgraad en dat zie je ook wel ;-) Brigitta zal bijna recht voor me, met haar arm op de tafel. Haar portret vind ik zelf wel geslaagd en volgens medecursiste Vera leek ze ook wel echt op Brigitta. Dat is een leuk compliment, nietwaar?

Model Dorine (inkt en aquarel)
Lastige pose, niet alleen voor het model
De volgende die we mochten tekenen, was Dorine. Wat een lastige pose om te tekenen was dit, zeg! Dorine heeft lange benen en door haar wijde vest lijkt deze tekening wat uit proportie. "Ik bied je bij voorbaat mijn excuses aan!"riepen we naar Dorine en: "In het echt ben je veel knapper hoor!" Ja, van vaak een verkeerd lijntje zetten, word je vanzelf een beetje melig.
Model Irina (inkt en aquarel)
Slanke beentjes
Het laatste model van de avond was mijn lieve tekenvriendinnetje Irina. Irina vond het zo lang stil zitten helemaal niks, daarom dacht ze lekker comfortabel te gaan zitten met haar voeten op een kruk. Ja mis, want dan krijg je dus ook last van je spieren. Maar goed, met haar mobiel als afleiding was het toch goed te doen. Irina was wel blij met haar portret, geloof ik. Ze zei: "dank je wel voor de slanke beentjes die je me hebt gegeven" :-) Weer zo'n typisch vrouwending, want Irina heeft echt geen dikke benen. Ik zei dan ook dat ze de onderzoeken eer aan deed: in de spiegel denken vrouwen er standaard een kilo of twee bij.
Waar ik misschien wel even mijn excuses voor moet aanbieden, is de gelaatskleur. Irina ziet er hier uit alsof ze een intensieve zonnebankkuur achter de rug heeft en die had ze echt niet! Ik kon huidskleur niet goed mengen met mijn verf, vandaar de misser.

Jammer genoeg had ik geen fototoestel meegenomen naar de cursus, want ik had het ook wel leuk gevonden om te laten zien hoe ik was geportretteerd door de andere cursisten. In elk geval werpt zo'n les een heel andere blik op jezelf!

8 reacties:

 1. Ik zie mezelf altijd 50 kilo dunner in de spiegel ;-)

  Wat een leuke manier van werken is dit zeg, heel anders dan dat ik vroeger les had.
  En ze zijn allemaal mooi geworden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL! Aardig zijn voor jezelf, dat helpt altijd ;-)

   Ja grappig hè? Doordat je zelf ook model staat, heb je ook weer afstand van je werk bij het maken van een volgende tekening.

   Verwijderen
 2. Lilian,

  Het zijn op zich aardige "plaatjes" geworden, maar ik heb helaas geen vergelijkingsmateriaal.
  Ik weet uit ervaring en niet als tekenaar, maar als model, dat het voor zowel het model als de schilder/tekenaar lastig is.
  In een ver verleden heb ik ooit eens bij een schilder/tekencursus model gestaan.
  En wat jouw portret betreft, dat valt best nog wel te regelen om er een foto van te maken ;-).

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat realiseerde ik me ook, toen ik deze tekeningetjes postte, dat je niet kunt vergelijken. Zoals ik al schreef, had ik ook geen foto's gemaakt en al had ik dat wel gedaan, dan had ik die foto's toch niet zomaar hier kunnen posten. Het ging uiteindelijk ook om de houding. Ik ben tevreden met de kwalificatie 'aardige plaatjes' ;-)

   Modeltekenen en schilderen is inderdaad voor beide partijen lastig. Soms denk ik wel 'ns dat het moeilijker is als je een model 'kent', geen idee of dat echt zo is, trouwens.

   Een foto van mijn portret? Da's anders dan een portretfoto, hè ;-)

   Verwijderen
 3. Lilian, je hebt mooie modellen neer gezet en mooi om te lezen.......
  het is jou toch maar weer goed gelukt....maar ik had niet anders verwacht.....
  het zijn leuke tekeningen geworden!!
  Liefs een warm groetje
  Christiene......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Christiene! Soms lukt het, soms niet... maar het was leuk om te doen en dat is wat telt. Je had niet anders verwacht :-) dat legt de lat wel hoog, hoor!
   Voor jou een warme weekendgroet terug!

   Verwijderen
 4. Ha Lilian, bedankt voor je lieve woorden bij mij
  Ik wens jou ook fijne en gezellige kerstdagen
  een gezond en gelukkig nieuwjaar............
  En hoop hier in het nieuwejaar weer kunst te zien
  met een grote K..................
  liefs groetjes .....tot dan
  Christiene.......................

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, Christiene! Die grote K kan ik natuurlijk niet beloven, maar ik doe m'n best, hè ;-)

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: