Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

maandag 27 juli 2015

Beestjes

De meeste foto's die ik heb, zijn toch dierenfoto's. Allemaal beestjes. Ik geloof dat ik dan ook wel in bijna alle dierentuinen van Nederland ben geweest. En ja, zo'n bezoekje moet altijd met een fototoestel op je buik... ik weet ook niet waarom.

Sexy!
De vroegste dierenfoto's die ik vond, waren uit Safaripark De Beekse Bergen. We gingen toen met de oranje Golf van mijn vader door het park heen. Alle foto's van dat uitje hebben dan ook wel ergens 'een stukje auto'. Ik herinner me er niet veel meer van.

Later ben ik er nog eens geweest met een schoolreis. Wat ik me daarvan herinner, waren alweer niet de dieren, maar vooral de commentaren tijdens de rit door het park. Heel educatief -want schoolreisje- hadden de begeleiders gemeend om een cassettebandje te laten draaien met gesproken informatie over de dieren. Om het een beetje synchroon te laten lopen met de route, moest het bandje telkens stopgezet worden voordat er een volgend deel van het park betreden werd. Op het bandje klonk dan een piep en daarna ging de stem verder met iets van: "In de volgende sectie vindt u de dieren van de wilde savanne" en daarna volgde een opsomming van de dieren die je daar zou  treffen. Het woord 'sectie', dat deed het hem... want wij kenden alleen het woord 'sexy' met een heel andere betekenis. Alle herten die de bus passeerden, werden vervolgens luid giebelend door de leerlingen verwelkomd met de tekst: "Oeh, wat ben jij sexy!"

Panterpies en criminele apen
Ja, ik ben de dieren altijd sexy blijven vinden, geloof ik. In vakanties deden we vaak een dagje dierentuin en dan maak je wel eens wat mee. Zo werd er een keer op mijn gloednieuwe jas gepiest door een panter. Ik stond 'm rustig te bekijken in één of ander schimmig dierenparkje in Vleuten, toen er ineens een keurige boog geel vocht van onder zijn staart vandaan spoot. Ja, lekker fris... Dat was ook één van de weinige keren dat ik ontzettend sacherijnig was na een dierentuinbezoek.

In Apeldoorn kun je gerold worden door de criminele apen van de Apenheul. Hoewel ik daar erg om moest lachen, heeft het ook wel iets raars. Dieren die kennelijk zo geconditioneerd zijn om eten van mensen te verkrijgen, dat ze hun natuurlijk gedrag compleet vergeten lijken te zijn. Hoewel er bij het betreden van het park duidelijk gewaarschuwd wordt voor grijpgrage apen, heb ik het toch gezien: tassen waarvan de ritssluiting werd geopend, of fotocamera's die in de apenhandjes verdwenen. Hilarisch, maar eigenlijk ook wel een beetje treurig.

Net mensen
Het leukst om te zien vind ik altijd dieren in een groep. Ik kan uren blijven staan bij bijvoorbeeld de ringstaartmaki's. Je ziet dan duidelijk de rangorde in de groep, net als bij mensen. Bij de maki's lijkt dat erg op ons gedrag, maar bij bijvoorbeeld stokstaartjes is dat weer veel lastiger te zien. Ze hebben in elk geval gemeenschappelijk dat ze ontzettend koddig zijn .

Tussen de dierenfoto's vond ik een wat bewogen foto (ja, alles wordt hier bewaard ;-)) van een groepje prairiehonden. Ik weet niet meer waar ik de foto nam, maar gek genoeg weet ik nog wel dat ik ze lang heb staan te bekijken. Zelfs tijdens het eten was er een hiërarchie, al konden ze ook goed samenwerken.  De bewogen foto heb ik geprobeerd weer goed te maken door 'm hier te tekenen. Of het helemaal klopt, met dat staartje bijvoorbeeld, weet ik niet, maar het was wel leuk om te doen.

Prairiehondjes (Inkt en aquarel)

Zoals je ziet, weer een afbeelding met vlekken. Ik kon het niet laten, al had ik ze hier achteraf misschien beter achterwege kunnen laten. Maarja... eigenwijs hè? Misschien vind ik die prairiehonden daarom wel zo leuk.

15 reacties:

 1. Beekse Bergen was ik toen ik 18 was.
  Lamg geleden dus.
  Toen reden we in een bus in file door het park en zagen 3 apen en heel in de verte een paar leeuwen en dat was het.
  Ik woon er nu niet ver vandaan dus vorig jaar ging ik er met korting toch maar weer eens heen.
  Het is nu een mooi park waar veel te zien is.
  De stokstaartjes zitten er wel behoorlijk goed weggestopt.
  Je loopt er zo voorbij als je even niet op let.
  En ik vind ze zooooooo leuk he.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste keer dat ik er was, was ik denk ik een jaar of zeven. Op die vroege foto's zie ik ook niet zo heel veel dieren. Een kameel, een paar (sexy!) Hertjes en een verre giraffe. Nu is dat wel anders, geloof ik. Ja, geweldig he, de maki's... je had er toen ook een filmpje van op je blog gezet, dacht ik. Ze zijn zo leuk!

   Verwijderen
  2. Nee dat waren stokstaartjes, maar maki's tonen vergelijkbaar familiegedrag.
   Beekse Bergen is tegenwoordig echt de moeite waard.
   Naast een mooie wandelroute zijn er twee busroutes en een boottocht.
   Alleen het eten vond ik er waardeloos.

   Verwijderen
  3. O echt? Gek zoals dat dan in je hoofd kan zitten hè... Wie weet zit er ooit nog eens een bezoekje aan Beekse Bergen voor me in ;-) Dan ga ik wel voor de wandelroute, denk ik.

   Verwijderen
  4. dan mis je driekwart ;-)
   ik ben eerst gewandeld toen met de ene bus vervolgens de vaarroute en toen met de andere bus.
   elk heeft een eigen route en laat andere dieren zien

   Verwijderen
  5. ;-) tjongejonge... heb ik dat? Safari per auto vond ik niet echt geweldig, de safari per bus... nouja ik herinner me eigenlijk alleen het 'sexy' deel, maar vond ik ook niet super... dus ik denk: 'nou, wandelen dan maar!' Alleen wandelen, dat trek ik nog net... lees ik dit! En tot overmaat van ramp: Eten om het leed wat te verzachten is ook al geen optie, hahaha! *ligt nu schaterlachend achter haar toetsenbord*

   Gelukkig hebben we de foto's nog!

   Verwijderen
  6. Safari per boot is heerlijk relaxed.
   De wandeling is wel erg leuk hoor.
   Ik krijg bijna zin om weer te gaan ;-)

   Verwijderen
 2. Ik vind prairiehondjes erg leuke beesten. Ze zijn zo snel. Ik kijk altijd naar deze beesten. Je tekening heb je heel mooi gemaakt. Toen waren deze beesten graag bij elkaar. Zo lief deze tekening. Erg leuk!
  Groetjes..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aparte beestjes hè? Leuk om te lezen dat je er ook graag naar kijkt :-)
   Dank voor het compliment!

   Verwijderen
 3. Mijn man verloor 100 gulden uit zijn overhemdzakje aan een klein, vliegensvlug aapje toen wij bij Apenheul waren. We hadden ook de waarschuwingen gelezen. Hadden onze tassen in een kluisje gedaan. We dachten, ach het geld zit veilig in zijn borstzakje. We waren er nog niet ingelopen of hij werd al gerold. Het aapje vloog een hoge boom in. Gelukkig liet hij het klein gevouwen biljet vallen en we hadden het geld weer terig. We namen pas toen de waarschuwingen serieus!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleine crimineeltjes zijn het ;-) Gewoon uit een borstzakje, dat verzin je toch niet?
   Gelukkig dat jullie het geld toch weer terug hebben gekregen, want da's toch een heel bedrag voor een dagje dierenpark.

   Ik dacht dat ze een aantal jaar geleden in het park ook besloten hadden om even wat minder aapjes tussen de bezoekers te laten, omdat het gewoon te erg werd. Het is grappig, je hebt een mooi verhaal om te vertellen tijdens een verjaardag, maar tegelijkertijd heeft dit echt niets te maken met het 'natuurlijke apengedrag'...

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Dank je, Els! (Zowel voor je bezoekje als voor het leuke commentaar!)

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: