Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zondag 10 december 2017

Luchtkasteel

Als kind mocht ik al graag fantaseren. Nee, ik fantaseerde niet over elven, prinsessen, of andere sprookjesachtige zaken. Ik fantaseerde de werkelijkheid graag een beetje mooier. Ik fantaseerde mezelf de beste in... (vul maar iets in), of ik fantaseerde dat er in dat ene doosje dat bij oma in de kast stond een groot geheim zat. Een groot geheim dat ik alleen kon ontrafelen, met ingewikkelde codes in geheimschrift. Soms fantaseerde ik er 'gewoon' mijn lievelingssnoepjes in: schuimpjes. Als je dat lang volhoudt, ga je er zelf in geloven. Dus vroeg ik oma waar de schuimpjes gebleven waren. Dat wist ze niet en dan zei ze dat ik maar weer moest gaan spelen.

In de grote mensen wereld wordt ook heel wat bij elkaar gefantaseerd. Regelmatig betrap ik mensen op fantasietjes waar ze zelf in zijn gaan geloven. Dat is niet erg. Tenzij je in de politiek zit, want dan is het wel erg. Als je niemand benadeelt, is fantaseren prima. Natuurlijk was ik teleurgesteld dat die lekker schuimpjes niet echt in dat doosje zaten. Hoewel: als ik mijn neus in het doosje stak, dan rook ik ze weer. Zo sterk kan een fantasie zijn.

Hoewel ik doorgaans de nuchterheid zelve ben, kan ik af en toe nog wel eens doorslaan in fantasie. Zo kan ik bijvoorbeeld voor de spiegel heel heftige ruzies met deze of gene uitvechten. Met woorden dan hè, dat je niet denkt dat ik om de week een nieuwe spiegel nodig heb, of zo. Dat werkt soms heel bevrijdend en het helpt ook wel bij het relativeren van dingen.

Iedereen heeft fantasie nodig, op zijn tijd. Al was het alleen maar omdat je fantasie weer om kunt zetten in dromen, die uiteindelijk weer werkelijkheid kunnen worden. Ik tekende onlangs een kasteel, in het kader van 'omgaan met contrasten'. Op zich heb ik niet zoveel met kastelen. Ja, vaak zijn ze mooi gebouwd en als ze zo'n ophaalbrug hebben, dan vind ik ze helemaal mooi. (Dan kun je fantaseren over wat daar allemaal achter zou kunnen zitten, snap je?) Daarom dit kasteel. Mijn eigen luchtkasteel.

Er is een liedje van Stef Bos, waarin hij zingt: "ik heb een kamer in de kelder van mijn luchtkasteel". Dat vind ik een mooie zin, al prefereer ik eigenlijk de torenkamer, vanwege het mooie uitzicht. Maarja, ik snap Stef wel, daar zou iedereen kunnen zien dat het niet waar was!

Vooruit, in de kelder dan maar... ruimte zat :-)


Mijn luchtkasteel (inkt)

12 reacties:

 1. Lekker mee doorgaan hoor.

  Je kasteelpoort doet me denken aan het kasteel uit mijn jeugd.
  De ruine van Brederode, waar ik het grootste deel van mijn leven vlakbij gewoond heb.
  Daar voelde je je letterlijk 1000 jaar in tijd terug gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ☺Ik kan niet anders.

   Wat gaaf... ik ga 'm zo even opzoeken via Google, ben benieuwd. Jeugdsentiment is altijd leuk!

   Verwijderen
  2. Vanuit een bepaalde hoek gefotografeerd heeft 'ie er inderdaad iets van weg. Best een mooie plek trouwens, 's zomers dan☺ Ze hebben er ook een theetuin, las ik.

   Verwijderen
  3. Gen idee ik ben er al jaren niet meer geweest.

   Verwijderen
 2. toch heerlijk als je zo'n kamer hebt en je daar kunt doen en zijn wie je wilt, al lijkt het me veel beter als j e vandaag er al mee begint te zijn:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn vervelender plekken te bedenken, inderdaad! Hoewel, de kelder... Ik hou niet van kelders, maar het is mijn kasteel, dus in de torenkamer zit de mijne ;-) Zin om langs te komen? Je bent van harte welkom!

   Verwijderen
 3. Lilian,

  Een leuk achtergrondverhaal en een mooi kasteel, daar zou iedereen wel in willen wonen. Ik vind het een beetje jammer wat de titel aangaat, ik zou het eerder een droomkasteel noemen.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat mag, hoor Jeer! Stef zingt over een luchtkasteel, vandaar eigenlijk. Ik vind het een wondermooie zin: "ik heb een kamer in de kelder van m'n luchtasteel"

   Verwijderen
 4. Een kamer in luchtkasteel dat is niet voor lange duur.........
  maar jou kasteel Lilian daar wil ik wel in wonen!
  je hebt er een prachtig tekening van gemaakt
  en jou schrijven hoort er echt bij.
  Warme winter groetjes.
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet ook niet te lang in een luchtkasteel wonen, dat wordt op den duur ook saai... en als je leeft in luchtkastelen, dan sluiten ze je misschien wel op ;-) Gelukkig kan in tekeningen alles. Dank je wel, lieve Christiene!

   Verwijderen
 5. Goedeavond Lilian...bedankt voor het berichtje op mijn blog
  Ik wens jou een hele fijne Woensdag avond
  En morgen een hele fijne Donderdag

  Liefs Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerda! Graag gedaan hoor... en leuk dat je hier ook even langskwam!

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: