Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zaterdag 16 november 2013

Kleurtjes

De nieuwe aanwinst... heel fijne kleurtjes!
Sommige dingen veranderen nooit. Als kind was ik al gek op kleurpotloden, hoe meer kleurtjes hoe beter. Worden sommige mannen lyrisch van de geur van 'nieuwe auto', ik heb dat met een doos fijne nieuwe potloden. :-)  Na het debacle van de goedkope kleurpotloden, vond ik het tijd om eens echte aan te schaffen. De Bruna in het dorp had een fijne aanbieding en zo ben ik nu de trotse bezitter van 45 kleurpotloden in een metalen doos en daar kun je leuke dingen mee doen!

Ozzy, de broer van Tricia, is namelijk een kat met een aparte vachtkleur. Kenners noemen het 'amber', ik noem hem meestal blond :-)

Amber, ook wel ambergris, is een overwegend grijskleurig, hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen. Het woord is afgeleid van het Arabische anbar (عنبر). Een theorie is dat amber wordt gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. Omdat soms delen van de harde, snavelachtige bek van inktvissen in amberklompen worden gevonden, is een verklaring dat amber wordt gevormd om deze harde onverteerbare delen makkelijker het darmstelsel van de potvis te laten passeren. Ambergris spoelt aan op stranden en drijft soms in klompen tot 45 kg op zee rond, en wordt dan wel eens door vissers opgepikt. Daarnaast wordt bij het slachten van potvissen de eventueel aanwezige amber gewonnen. Amber is een oranje-gele kleur die haar naam te danken heeft aan de kleur van barnsteen. Barnsteen heet in het Engels amber. De naam wordt onder meer gebruikt voor biersoorten die amberkleurig zijn. De middelste lamp van een verkeerslicht heet officieel geel, in de volksmond oranje en in het Engels amber. (Bron: Wikipedia)  


Feit is, dat het een lastige kleur is om vast te leggen. Het is niet bruin, het is niet rood, maar ook weer niet echt oranje. De juiste kleur is een beetje kaneelachtig, maar -zoals je ziet- die kleur zit nou weer net niet in die fantastische kleurdoos. Niet dat ik dat echt erg vond trouwens, des te meer kleurtjes kon ik in de tekening verwerken.
'Ozzy en de gesloopte muis'
De bal en de muis die voor Ozzy's  poezelige pootjes liggen, zijn niet verzonnen. Het rode balletje is momenteel zijn favoriete speelgoed. Als een hond loopt hij ermee in zijn bek, om het vervolgens voor je voeten te draperen en met een vragende blik naar je op te kijken. "O, wil je spelen?" Dan gooi ik het balletje weg en daarna blijft Ozzy rustig zitten in een pose zoals op de tekening. De muis was na het slopen van staart, ogen en snorharen een tijdje 'uit', maar weet hij zo af en toe toch weer te vinden. Hij speelt ermee alsof het een echte is.
Alleen die piep, die klinkt als je het ding hard in zijn kont bijt, die is doodeng en daar begrijpt 'ie helemaal niks van...

Ik zei het toch: blond!

13 reacties:

 1. Schitterend verhaal.
  Een van mijn katten apporteerde echt.
  Toen ze klein was, was het eerste wat ik sochtends zag als ik mijn ogen open deed:
  2 pootjes die over de rand van het bed kwamen, en een grijs koppie dat een speeltje op het matras legde.
  Ze rustte niet voordat ik het weggegooid had en bracht het rustig nog 30 keer terug.
  Nu is ze zeven en ze komt nog wel speeltjes brengen, rent er ook nog achteraan, maar brengt ze nog maar zelden terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ps.poezen tekenen is dus iets wat ik absoluut niet kan, zelfs mijn eigen monstertjes krijg ik niet op papier, dus ik vind het heel knap wat jij hier neer zet

   Verwijderen
  2. Het blijven toch aparte beesten, katten! Wel heel lief, dat ze je wakker kwam maken om te spelen. Die speelsheid verliezen ze wel een beetje als ze ouder worden, maar gelukkig nooit helemaal.
   Poezen tekenen vergt inderdaad veel oefening, ik vind ze ook moeilijk om te tekenen hoor en tot een jaar geleden lukte het me ook niet om ze goed op papier te krijgen. Dus hee, er is hoop... en dankjewel natuurlijk :-)

   Verwijderen
 2. Lilian,

  Een mooie set kleurpotloden, waar je zeker veel plezier van zult hebben.
  Ook Ozzy staat er mooi op!
  Interessant achtergrondverhaal heb je erbij gezet, maar ik neem toch aan, dat de kleur amber gerelateerd is aan de kleur van barnsteen en niet aan het overwegend grijze ambergris (amber) van de potvis.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, ik ben nog steeds blij als een kind met mijn kleurpotloodjes :-) Dankjewel!

   Wat je schrijft klopt hoor, de kleur amber verwijst naar barnsteen, maar ik vond het gewoon een intrigerend verhaal. Als ik het woord 'amber' hoor, heb ik er niet direct een beeld bij. Vandaar dat ik het even opzocht en zo kwam het verhaal van de potvis tevoorschijn.

   Verwijderen
 3. Ik kan mij helemaal voorstellen hoe blij je bent met deze kleurpotloden! Het heeft ook best wel iets magisch al die kleurtjes samen in een doos en wat je er allemaal mee kan maakt het ook magisch.
  Wat een heerlijk verhaal over Ozzy, zeg! Erg leuk om te lezen wat er achter de tekening voor verhaal schuilt. Dit verhaal is echt leuk om te lezen. En de tekening van Ozzy is echt prachtig geworden!

  Liefs, Cheyenne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Magisch... Ja, dat woord past wel bij zo'n doos kleurpotloden! Ozzy is een dankbaar onderwerp om over te bloggen, maar ik hou het even hierbij hoor ;-) Dankjewel voor je leuke reactie!

   Verwijderen
 4. die doos vol kleuren van goede kwaliteit mmmmm die spreken direct tot de verbeelding inderdaad Lilian en Ozzy heb je mooi getekend een dier die de fantasie bij je prikkelt.
  Het was fijn hier even te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben met een zwak voor kleuren. Dankjewel... dat vind ik mooi om te lezen en voor mij wordt het ook steeds fijner om hier te zijn, als ik zulke lieve reacties krijg ;-)

   Verwijderen
 5. Ha Lilian, je heb je kat of ik kan beter zeggen Ozzy mooi in beeld gebracht ook zijn poezelige pootjes
  en een muisje zonder staartje maar goed dat het een speeltje is. Een mooi compleet plaatje met speeltjes. En Lilian goede kleurpotloden zijn aan jou wel besteed.
  Een warme groet
  liefs Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ozzy heeft niet voor niets zo veel speeltjes, we zijn veel te bang dat hij met 'levende have' aan de gang gaat ;-) Hoewel je dat natuurlijk nooit tegenhoudt, maar toch...
   Dank voor je complimentje Christiene!

   Verwijderen
 6. met kleurtjes kun je toveren, ik heb zo geen kleurvingers, hou wel van kleuren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn veel manieren om van kleuren te genieten, merel... :-) Zonder kleurvingers tover jij met prachtige woorden op je blog! Dank je wel voor je woordjes hier.

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: