Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

donderdag 14 augustus 2014

puttertje

Is het raar om een boek te willen lezen, alleen vanwege de titel? Best wel, hè? Toch wil ik Het puttertje van Donna Tartt eigenlijk alleen maar lezen vanwege de titel...
en vanwege het plaatje op de voorkant :-)

Vogelfascinatie
Sinds een paar jaar heb ik een fascinatie voor vogels ontwikkeld. Het kwam zomaar en ik heb waarlijk geen idee wat daarvoor de aanleiding was. Vol bewondering ben ik voor mensen die door het geluid een bepaalde vogel kunnen herkennen. Als ze dan ook nog eens een naam uit de mouw weten te schudden, kunnen ze wat mij betreft al helemaal niet meer stuk. Zelf weet ik niet zoveel van vogels en ik vrees dat het te laat is om nog vogelaar te gaan worden, maar ik vind het wel leuk om steeds wat vogelnamen erbij te leren. Zo ben ik weg van de kleuren van de ijsvogel, maar de kans dat ik die ga zien is niet zo heel groot.

"Leuk kippie!"
De putter was ook zo'n vogel die ik ooit nog eens wilde zien. Hier in de drukke randstad is daar weinig kans op, want de putter  houdt van open bosgebieden, boomgaarden en parken. Als het even kan, zoekt dit vogeltje naar braakliggend land met kruidenvegetatie. Ik was dan ook meer dan verbaasd, toen ik er eentje zomaar voorbij zag vliegen. Ik keek, wees en stamelde iets van "eh... kijk.... dat is een uh...." Het beestje vloog over de straat, rechtstreeks de struiken in. "Da's een leuk kippie, " zei mijn gezelschap van dat moment "apart ook, met dat rood" Toen pas was ik mijn verbazing te boven en kon ik melden dat dat nou een putter was. Een putter, ik had er één gezien!

Wat ik zie, moet nu eenmaal getekend worden, dus verscheen er een tekening van de putter op mijn papier. Omdat de putter ook distelvink wordt genoemd, verzon ik er maar een paar distels bij... O, en zonnehoedjes, want die vind ik zo vrolijk!
Putters (inkt en kleurpotlood)
Waarom ik Donna Tartt wil lezen
In de boekhandel werd ik al eerder gegrepen door het plaatje op de kaft van het boek. Er staat  een schilderijtje op uit van de Nederlandse schilder Carel Fabritius. Dat schilderijtje heet Het Puttertje en het speelt ook een belangrijke rol in het boek.

Ik heb nooit eerder iets van Donna Tartt gelezen en meestal ben ik ook niet zo gecharmeerd van boeken die ineens enorme aandacht van de media krijgen. Ik bepaal zelf wel of iets mooi en/of goed is, denk ik dan. Heel vaak valt het ook tegen, als je zo'n boek dan besluit te gaan lezen. Het puttertje kreeg de Pulitzerprijs voor literatuur, dus ik heb wel hoge verwachtingen...
en mocht het nou tegenvallen, dan heeft het in elk geval wel een mooie kaft :-)

Het Puttertje van Donna Tartt en daarnaast het schilderijtje van Fabritius


17 reacties:

 1. Mooie kleurrijke tekening heb je gemaakt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Lilian,soms is de kaft de blikvanger en valt de rest tegen dan is dat jammer
  maar dan was het toch echt de tekening die jou aan zet......om iets moois neer te zetten.
  en dat is jou met glans gelukt het ziet er vrolijk uit!!
  Ik zou zeggen deze kaft van jou gaat met glans de deur uit!!
  Liefs een groetje Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk vind ik de meeste kaften tegenwoordig maar saai. De laatste tijd zie ik vooral veel grote vetgedrukte letters op kaften en maar weinig illustratie. Hangt ook van de mode af, denk ik :-) Dankjewel voor je mooie compliment, Christiene!

   Verwijderen
 3. ijsvogeltje is steeds vaker in Nederland te vinden dus zeg nooit nooit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, dat heb ik ook gelezen... en geloof het of niet: ik heb een abo op de nieuwsbrief van de natuurvereniging hier in de buurt en daarin stond dat er iemand een ijsvogel gespot had! Er is dus hoop ;-)

   Verwijderen
  2. Ik wist al dat ze elk jaar gezien werden in Drenthe.
   En in mijn oude woonplaats in Noord Holland schijnen ze tegenwoordig ook te komen.
   En las laatst ook al iets over Limburg.
   Maar ik heb ze zelf nog nooit gezien.

   Verwijderen
 4. Hallo, ik kom hier via Christiene. Ben eigenlijk op zoek naar voor mij interessante blogs, en aangezien ik iets met boeken heb sprak dit mij hier wel aan. Donna Tart heb ik al wel meer gelezen, het puttertje nog niet. Mss overweeg ik het wel deze nu te kopen. Ook ik heb vingergevoel met boeken kopen, als ik een vastneem en hij voelt al niet goed, neem ik hem niet. Uiteraard is de kaft belangrijk, het oog wil immers ook wat. mss tot ziens? grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom Kay! Altijd leuk een nieuwe lezer te mogen begroeten.

   Ik hoop dat het niet tegenviel, want je vond hier geen recensie van het boek van Donna Tartt ;-)
   Zoals ik al schreef, ik heb nog nooit iets van haar gelezen, dus ik ben wel nieuwsgierig. Het is een flinke 'pil', wel 900 pagina's, dus je bent er even zoet mee.

   Wat ik heb gelezen over het verhaal sprak me op zich wel aan, al zijn de recensies van 'de mensen die er verstand van hebben' niet echt lovend.

   Ik ben natuurlijk helemaal met je eens dat het oog ook wat wil :-) zo denk ik er ook over. Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 5. Ik ben ook dol op vogels! Herken dat heel erg wat je zegt! Prachtige tekening van jou. Ik vind vooral de titel heel mooi van het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen dat jij mijn passie voor vogeltjes deelt! De titel van het boek is inderdaad wel raak, vind ik.
   Ik wilde hier ook steeds 'puttertje' schrijven, maar van de vogelaars mag dat tegenwoordig niet meer. De vogel heet 'putter', niet 'puttertje', terwijl dat zo veel liever klinkt.

   Dank je wel voor je leuke reactie, Aritha!

   Verwijderen
 6. Heel mooi die tekening van jou
  Ik lees wel graag heb het boek ook al vast gehad in de winkel maar er is nog zo veel dat ik wil lezen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank! :-)
   Oh ja, dat heb ik ook altijd in boekwinkels... Zo moeilijk kiezen! Voor mijn verjaardag krijg ik vaak boekenbonnen en die liggen dan meestal tot mijn volgende verjaardag! Er is zo veel en ook zo veel dat het waard is om gelezen te worden, dus ik snap je helemaal.

   Verwijderen
 7. overigens las ik mijn boeken vroeger op alfabet.
  Ik ging naar de bieb nam 7 schrijvers met de letter A mee en als een schrijver me beviel nam ik de volgende keer alle boeken van hem of haar mee.
  Dat is denk ik gekker dan vallen voor een titel of foto toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm... Nee hoor, ik doe dat ook wel eens als ik niet kan kiezen bij de bieb. Dan ga ik bij een bepaalde letter staan en dan dwing ik mezelf daar de boeken uit te kiezen, dusse... niks gek hoor!

   Verwijderen
 8. Ik kan mij het voorstellen dat je op de kaft en de titel afgaat. Een boek met een niet zo n mooie kaft koop ik niet hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Maar 't gaat toch om de inhoud?
   Al moet ik je gelijk geven hoor, ik heb hier ook geen boeken liggen met een ontzettend lelijke kaft!

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: