Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zaterdag 31 januari 2015

Plooien, blije krabben en muizenmaïs

Zo op de valreep van januari naar februari vond ik het toch eindelijk wel eens tijd om weer iets te plaatsen hier. Ik ben wel veel aan het prutsen, maar er is nog geen sprake van een nieuw project voor dit jaar. Mijn tekenblok om in te inkten is al een tijdje vol en ik heb nog geen nieuwe kunnen kopen. De boekhandel, waar ik 'm vandaan had, verkocht ze ineens niet meer. Nu weet ik wel een alternatief, maar dat valt een beetje in de categorie 'niet om de hoek'. Ik mis de inkt wel.

Vandaar dat ik de laatste tijd ook zo veel met aquarel bezig ben. Degenen die hier regelmatig lezen, weten wel dat dit niet echt mijn tak van sport is, maar toch... ik zie vooruitgang in mijn maaksels. Tijdens de cursus zijn we bezig geweest met lijnvoering en het is niet eenvoudig om zoiets toe te passen met aquarelverf. Ik kan ook niet zeggen dat het me lukt, maar met wat kunst en vliegwerk (en inkt!) krijg je er soms toch best een aardig resultaat uit. Te beginnen met de jas, die ik twee weken geleden maakte. Toepasselijk met dit weer, want net zag ik weer een hagelbui voorbij komen. Ik heb 'm dan ook maar aan een hanger opgehangen :-)

Jas aan de haak (Aquarel en inkt)
De moeilijkheid bij de jas, zit 'm natuurlijk in de plooien en de schaduwen. De schaduwen kreeg ik nog wel voor elkaar, maar die plooien moet ik echt nog even oefenen. De tekening dreigde wat vlak te worden en daarom hem ik de buitenranden wat geaccentueerd met inkt. Ja, die truc werkt echt altijd!

Het is niet dat ik ze vlak na elkaar gemaakt heb, maar toch vond ik dat ik ze hier ook moest plaatsen. Met het kouder wordende weer kun je tenslotte best een paar handschoenen gebruiken.
 
Handschoenen (Aquarel en kleurpotlood)

Zo heb ik de afgelopen tijd verschillende tekeningetjes gemaakt. Het spannendste projectje was misschien wel de krab. Ik was daar zo met lagen verf over elkaar aan het smeren geweest dat het op een gegeven moment moeilijk was om er nog een krab uit te herkennen. Gelukkig is er in zo'n geval altijd weer de inkt, waarmee je kunt redden wat er te redden valt. De krab ontlokte mijn medecursisten trouwens de vraag hoe het toch kwam dat ik altijd 'blije dieren' maakte. Huh? Ja, ze leken altijd op een bepaalde manier te lachen, ook de krab. Ik heb -eerlijk waar- geen idee. Bij deze krab komt het volgens mij door de oogjes, die ik wat prominent aanwezig heb laten zijn.
(Blije) krab (Aquarel en inkt)
Ook erg leuk om te schilderen, waren de gerimpelde appel en de maïskolf die de docent had meegenomen. Bij de maïskolf kreeg ik tijdens het nabespreken het commentaar dat het blad leek op een muis. (Ja, soms zijn medecursisten echt meedogenloos, hahaha!) Ik moest er wel om lachen, maar eigenlijk zag ik het zelf niet echt. Totdat ik een keer 's morgens mijn schetsboekje opensloeg, toen zag ik het ook: een muis met de pootjes omhoog ;-) Uiteindelijk ben ik weer even met verf aan de gang geweest, om de maïs te 'ontmuizen'... maar nu ik het plaatje hier zo zie: nee dat is niet gelukt!
Gerimpelde appel en muizenmaïs (Aquarel)

Ik laat het gewoon staan ook. Het is misschien wel muizenmaïs, maar het is toevallig wel MIJN muizenmaïs! :-)

11 reacties:

 1. Lilian,

  Voor mij blijven alle tekeningen moeilijk om te maken, maar de krab vind ik toch het meest aansprekend en het blaadje van de mais lijkt inderdaad wel een muisje op z'n rug.
  In de winter komen de eerste twee goed van pas -;)!

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontmuizen wilde niet lukken, dat schreef ik al. :-) Grappig dat je schrijft dat je de krab het meest aansprekend vind. Daar zat volgens mij ook de meeste tijd in. Die jas was inderdaad behoorlijk nodig vandaag. Handschoenen vind ik doorgaans lastig, ik draag ze niet graag... tenzij het echt heel erg koud is.

   Verwijderen
 2. Knappe werkjes weer en die krab is wondermooi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen dat de krab jou ook aanspreekt, Merel. Dankjewel!

   Verwijderen
 3. Ha Lilian,ik dacht al waar blijft ze nou, maar je hebt weer mooi werkjes hier geplaatst
  Je verteld zo leuk hoe jou schilderwerkjes ontstaan,jas en handschoenen echt een winters onderwerp.En een muis op zijn rug heb ik wel eens gezien. maar een blije krab blijft bijzonder.!!!
  Ik wens je een fijne week ........en veel schilder en teken plezier.
  Liefs groetjes Christiene.....................

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ik zelf ook wel een beetje hoor, zo lang niks nieuws op mijn blog zetten vond ik ook niet kunnen. Meestal hou ik de oefeningen van de cursus ook voor mezelf, maar waarom eigenlijk? De blije krab heeft fans, geloof ik :-) Leuk om te lezen lieve Christiene, ik ga gauw bij jou koekeloeren want ik zag daar ook een leuke nieuwe post.

   Verwijderen
 4. Als ontmuizen niet lukt, wat let je om de muis te gebruiken zoals ie zich aandiende ? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) euh... niets eigenlijk, maar je streeft toch altijd naar iets wat -al is het maar enigszins- lijkt op het voorbeeld. Nu 'ontmuis' ik ook niet meer hoor, maar om 'm nou meteen te gaan 'muizen'? ***LOL

   Verwijderen
 5. Ik ben niet echt dol op muizen moet ik eerlijk bekennen maar dit muisje ontlokt wel een glimlach op mijn gezicht. Teken is vaak best wel moeilijk hoor. Daarom bekijk ik je werk altijd met plezier!
  groetjes van Novelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi om te lezen dat dit 'muisje' je wel een glimlach wist te ontlokken:-) Omgaan met niet-zo-perfecte werkjes is ook een leerproces voor mij. Dank je wel, lieve Novelle!

   Verwijderen
 6. Ha Lilian, bedankt voor je lieve mooie woorden
  en fijn dat je schilderwerk mooi vind
  dank je voor het compliment........
  Ik je wens een fijne week
  liefs en een dikke knuffel terug.
  Groetje Christiene,,,,,,,,,,

  BeantwoordenVerwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: