Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

woensdag 31 december 2014

Dag 2014...

Al een tijd geleden had ik me voorgenomen om een 'laatste logje van het jaar' te schrijven. Normaal gesproken plan ik dit soort dingen niet, nu wel.
Dit keer wilde ik heel bewust terugkijken naar het afgelopen jaar. Het jaar waarin alles veranderde. Als de dag van gisteren herinner ik me hoe ik met een glas bubbelwijn toastte op het jaar 2014. Je hoopt altijd op een beter en mooier jaar... niemand kon vermoeden wat ons te wachten stond.

Ik ben door een heel diep dal gegaan: niet alleen door het verlies van mijn vader, maar ook door tegenslagen op het gebied van werk en nog wat dingen. Alles wat tegen kon zitten, zat tegen. De vaste grond onder mijn voeten werd finaal weggeslagen. En toch... heeft het afgelopen jaar me veel geleerd. Dat is ook de reden dat ik dit logje persé wilde schrijven. Ik weet nu dat je sterker bent dan dat je zelf denkt en ook dat je tot meer in staat bent dan je zelf denkt als het er echt op aan komt.

Als je door zo'n periode gaat, leer je veel over de mensen om je heen. Je leert bijvoorbeeld dat sommige mensen er van genieten als het jou even niet zo lekker gaat. Ja echt waar, zulke mensen bestaan! Hun sneren en laatdunkende opmerkingen doen me niets meer. Iedereen krijgt zijn deel in dit leven, zij ook... Veel waardevoller is, dat ik ook mensen echt heb leren kennen dit jaar. Mensen met reacties die me warmden als een weldadig bad. Mensen soms, van wie ik dat nooit verwachtte. Nog nooit heb ik zoveel gejankt als dit jaar, maar ik heb ook nog nooit zo veel dankbaarheid gevoeld.

Ik ben dankbaar voor het feit dat ik kon tekenen en schrijven om dat te uiten wat ik vaak niet kon zeggen. Dankbaar voor die leuke en mooie reacties op dit weblog, die soms net even het verschil maakten. Ook ben ik dankbaar voor die vele 'echte gesprekken' die ik heb kunnen voeren met de mensen die wel oprecht met me meeleefden. Overdreven? Nee, dankbaar zijn voor wat je wel hebt, is een voorwaarde om rechtop te kunnen blijven staan. Ook dat heb ik geleerd dit jaar.

En nu? Nu lijkt er eindelijk een einde te zijn gekomen aan de poel van ellende die over me werd uitgestort. Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar als ik mezelf knijp is het nog steeds echt.
Mijn nieuwe werk voelt als thuiskomen, na veel te lang te hebben rondgedwaald. Ik mis mijn vader nog elke dag, maar hij zou niet anders gewild hebben dan dat het goed met me ging... en volgens mij gaat het goed met me! Okay, het is misschien nog niet helemaal zoals ik het graag zou willen, maar hé... er moet nog wat te dromen overblijven, toch? 2014 was in veel opzichten een jaar dat ik snel zou willen vergeten. Aan de andere kant: ik ga dit jaar nooit vergeten, dat weet ik nu ook.

Net zoals vorig jaar ga ik toasten, op dat wat was, maar ook op dat wat nog komen gaat. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Met dat idee maakte ik ook de laatste tekening van dit jaar:

Nieuwjaar (inkt en kleurpotlood)
Haal uit het nieuwe jaar wat je kunt.

Vanaf deze plek wens ik iedereen een fantastisch 2015 toe!

24 reacties:

 1. Ik wens jou ook een fantastisch 2015 toe :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hm zo'n facebook code werkt hier natuurlijk niet.

  Je bent een mooi mens Lilian.
  Ik hoop dat 2015 ook een jaar voor je wordt om nooit te vergeten, maar dan wel op een heel andere manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als één van de weinige Facebookloze mensen in Nederland, moest ik natuurlijk even opzoeken wat die code dan betekende :-) Ik weet het nu!

   Wow, dank je wel Marlien, dat is echt lief... en dat laatste hoop ik natuurlijk ook ;-)

   Verwijderen
 3. Ik hoop voor je dat 2015 je dan toch nog iets dichter bij je "droom"brengt! Heel veel goeds het komende jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou moeten lukken, toch? Dank je wel en voor jou natuurlijk ook!

   Verwijderen
 4. Zo bijzonder, je post niet heel vaak, maar er spreekt heel veel uit je berichten. Met je tekeningen kun je zeggen wat je niet met woorden kunt doen, en soms kun je het met rake woorden, zoals nu.
  Vanuit mijn meditatieopleiding weet ik dat er in afbraak altijd nieuw leven zit. Daar waar iets 'stuk' gaat, komt ruimte voor iets nieuws.
  Oh, hoe mensen kunnen reageren...genieten van andermans tegenslag...

  Ik wens dat er iets moois gloort in 2015.

  Warme groet
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar iets weggaat is inderdaad ook ruimte voor iets nieuws. Het heeft bij mij alleen wel even geduurd... maar dan ben je er ook extra blij mee! Lief wat je schrijft over mijn blogje! Ik vind het soms lastig om in te schatten of iets ook over komt, maar leuk om te lezen dat dat kennelijk wel zo is ;-)
   En die mensen... tsja... Kennelijk hebben ze dat nodig om zich beter te voelen, denk ik dan maar.
   Dank je wel!

   Verwijderen
 5. Lieve Lilian,
  Mensen je kunt het niet bedenken hoe gemeen ze kunnen zijn
  ik ben blij voor jou dat je een nieuwe baan hebt gevonden
  en dat je het naar je zin hebt ,is toch heel goeds nieuws!!.
  tussen de regels lees ik dat het weer beter met je gaat
  Ik wens je heel veel voorspoed geluk en liefde in dit jaar.......... 2015 !!
  je verdiend dit echt..........
  Je tekening een waar kunstwerk waar veel in zit om af te lezen
  Liefs een warme groet
  Christiene....................

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Christiene, voor alweer zo'n geweldig lieve reactie.
   Die mensen, gelukkig zijn het er niet zoveel, maar ze kunnen je soms gemeen raken. Het is meer dan goed nieuws dat ik een baan heb gevonden die me echt lijkt te passen... goed voor mijn zelfvertrouwen ook. Je hebt inderdaad goed tussen de regels door gelezen :-) en ik kan alleen maar hopen dat dat voorlopig even zo blijft. Aan jouw altijd lieve en mooie reacties zal het in elk geval niet liggen... en natuurlijk wens ik jou net zo veel geluk, liefde en voorspoed toe voor dit nieuwe jaar!

   Verwijderen
 6. Je hebt blijkbaar je portie tegenslag gehad dit jaar en ja het is zoals je zegt een mens komt er sterker uit ook ik heb dat al ondervonden. Fijn dat het je goed gaat op,je nieuwe werk en waar je vader nu ook is daar van op witte wolken watten huisje (zoals ik het norm sinds mijn broer er niet meer is) waakt hij over jou en wil hij je alleen maar gelukkig zien

  Ook ik heb in een moeilijke periode geleerd wat woordjes schrijven kunnen doen met mij

  Lieve knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De woordjes die jij schrijft over je broer op je blog raken mij ook elke keer, merel. Jouw witte-wolken-watten-huisje vind ik prachtig gevonden. Ik wil graag geloven dat mijn vader toch ergens over me waakt... en dat houdt me ook op de been.
   Dank voor je lieve woorden!

   Verwijderen
 7. Lilian,

  Een openhartige afsluiting van het jaar, waarin je mij (ons) mee laat kijken in de goede en slechte/moeilijke dingen, die je het afgelopen jaar overkomen zijn.
  Zoals ik al eerder schreef, neem vooral de goede zaken/herinneringen mee in dit nieuwe jaar en ik wens je veel geluk in je nieuwe baan.

  jeer

  p.s. je tekening is natuurlijk ook weer interessant/fraai.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De mooiste reacties komen altijd op de openhartige stukjes... en toch vind ik ze het moeilijkst om te schrijven, zo ook deze keer. De herinneringen zijn er, altijd en overal, dus dat komt goed :-) Dank je wel jeer, voor je altijd mooie reacties!

   Verwijderen
 8. Ik wens je een heel goed nieuw jaar toe in allerlei opzichten. Moeilijk, die dingen waar je over schrijft. Maar fijn dat je nieuwe werk zo goed voelt. Die rouwverwerking over je vader nog best wat traantjes geven, veel sterkte! heb je veel goede herinneringen? Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Aritha! Die traantjes zijn er inderdaad regelmatig, maar de mooie herinneringen, die typische dingen, die zijn er altijd en overal. Veel mooie, goede en lieve herinneringen zijn het... en dat is natuurlijk ook iets om dankbaar voor te zijn. Al moet ik eerlijk zeggen dat het denken daar aan nog een beetje te veel 'schuurt'.
   Jouw lieve woorden doen me ook zeker goed... nogmaals dank je wel!

   Verwijderen
  2. Hoe gaat het nu met je? Ben je weer aan iets nieuws bezig? Ik denk nu even aan je. Voel je het :-)

   Verwijderen
  3. Wat lief dat je aan me denkt... Ik zou graag zeggen dat ik het gevoeld heb, maar sorry ;-) Het gaat goed met me hoor, af en toe een klein dipje, maar wie heeft dat niet? Ik heb nog geen concreet nieuw project, maar ik pruts veel met aquarelverf de laatste tijd... Oh, en ik moet een nieuw tekenblok kopen, dat ook :-)

   Verwijderen
 9. Tja dat iemand kan genieten van anders man tegenslag verwonderd me .Maar goed meis teken jij je mooie tekeningen maar door in het volgend jaar.
  Dan kom je wel door de Plotselinge tranenregen van verwerking heen die nog komen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Late reactie van mij...
   Dat ga ik zeker doen Novelle... en de rest komt zoals 't komt.
   Verwonderen dat doe ik me regelmatig, maar meer ook niet; zonde van de tijd.
   Dank voor je lieve en warme reactie!

   Verwijderen
 10. Mooi stuk! Het 'mooie' aan een dierbare verliezen is dat je nu ècht weet wat leven is! Het zet je leven in zo'n ander perspectief. Dat heb ik in ieder geval ervaren..
  Ik wens je een mooi nieuw jaar toe! Met veel voorspoed, geluk en gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thnx! Ik snap wat je schrijft en dat IS ook zo. Voor jou evenzoveel moois voor 2015.

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: