Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

vrijdag 20 februari 2015

Doe eens gek, maak een vlek

Knoeien mag niet, dat is niet netjes. Zo worden we allemaal opgevoed, tenminste ik wel. Toch, als het er eenmaal in zit, dat knoeien, krijg je het er niet zo gemakkelijk uit.
Doorgaans doe je zoiets ook niet expres: het gebeurt gewoon. Gisteravond nog: rode kool met appeltjes... en ineens schiet de fles mayonaise uit mijn handen. Natuurlijk midden in mijn bord. Schone bloes onder de rode spatten, om nog maar te zwijgen over het tafelkleed dat er onder lag. Ja, als ik eenmaal aan het knoeien ben, dan doe ik het gelijk met overgave, zullen we maar zeggen.

Legitiem knoeien
Afgelopen week was ik legitiem aan het knoeien, met verf. Tekenen en schilderen heeft ook wel iets 'knoeierigs', misschien vind ik het daarom ook zo leuk. In elk geval kregen we tijdens de cursus de opdracht om iets aparts te doen met een achtergrond. De docent liet voorbeelden zien van iemand die willekeurige vlekken als achtergrond had gebruikt in een schilderij en dat sprak me wel aan. Degene van het voorbeeld had kleurvlakken gemaakt met acrylverf, maar zoiets kun je natuurlijk ook doen met aquarel. Ik had al snel besloten dat ik vlekken wilde maken. Vlekken die spontaan ontstaan hebben vaak heel mooie en aparte vormen. Grote vraag was dus: hoe 'maak' je die spontane vlekken.  Het antwoord lag in een grote plas water op mijn schoteltje, een beetje mengen met verf... en knoeien maar! Ik had er niet lang voor nodig om mijn hele vel papier vol te kledderen ;-)

Vlekkenboel
Het nadeel van veel water gebruiken, is dat het dan ook lang moet drogen. Oeps, daar had ik even niet over nagedacht! Gelukkig had de docent een föhn meegenomen. Daar stond ik, gewapend met föhn... om vlekken te drogen! Bij het drogen moet je een beetje afstand houden, anders gaat de verf alle kanten op. Natuurlijk was ik weer zo snugger om de föhn in eerste instantie te dicht op mijn werk te houden, waardoor ik lekker op de vloer stond te knoeien. Gelukkig heeft niemand dat gezien :-) Na een tijdje was mijn papier eindelijk droog en moest ik gaan bedenken wat ik nu met die vlekkenboel wilde gaan doen.

Tussen de vlekken ontstond de hond
Het contrast tussen hard en zacht leek me wel mooi en zo kwam ik er op om er een hondje op te zetten. In eerste instantie met potlood, maar de inkt bleef toch lonken... Zo kwam deze combinatie tot stand.
Tussen de vlekken (Aquarel, potlood en inkt)
Thuis gekomen wilde ik daar verder mee aan de gang. Experimenteren met kleuren, misschien het gebruik van meer inkt?
Emoe met vlekken (Aquarel en inkt)
Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik er verder mee wil doen, maar ik geniet van het knoeien ;-)

12 reacties:

 1. Lilian,

  Het zijn bijzonder fraaie plaatjes geworden.
  Ik weet eigenlijk niet wat jouw werk is, maar het lijkt mij heel leuk om er een workshop voor/met kinderen mee te doen. Wellicht zijn er ook wel andere doelgroepen!

  ------------------------------------------------

  vlekken op papier

  toch ontstaat een prachtig dier

  bron van veel plezier

  ------------------------------------------------

  Groetjes en geniet van het "knoeien",

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het compliment en voor je mooie regeltjes!
   O ja, kinderen vinden dit soort dingen ook altijd erg leuk. Bij CKNootdorp hebben ze ooit zoiets gedaan met ecoline, dat viel echt goed. Op de kleuterschool mocht ik zelf ook graag 'spatten': met een oude tandenborstel en een soort zeefje verf verpreiden over een afgevallen blad o.i.d.
   Overigens werk ik zelf niet met kinderen hoor, daarvoor ben ik veel te ongeduldig!

   Verwijderen
 2. Een heerlijk verhaal over de vlekken boel bij Lilian
  lekker spetteren met water en verf en dan maar zien wat het word.
  leuk met dieren tegen de spetter achtergrond,
  Liefs groetjes en een spetterende week
  Christiene.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De optie van spetteren en maar zien wat het wordt moet ik nog even uitproberen. Hier heb ik alleen de spetters als achtergrond gebruikt. Wat jij schrijft, ga ik ook zeker nog even doen. Dankjewel Christiene en een evenzo spetterend weekje voor jou!

   Verwijderen
 3. Zo zie je maar dat knoeien ook verrijkend mooi kan zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar! Een troostrijke gedachte voor de echte 'knoeiers' onder ons, toch? :-)

   Verwijderen
 4. Wat leuk geworden zeg! Zo'n hondje heb ik :-) dat zijn ook echte knoeiers, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Dus deze is wel echt passend? :-) Leuk om te lezen!

   Verwijderen
 5. Vind de emoe prachtig! Ze kijkt een beetje treurig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank! Ja, die emoe's hebben zo'n blik, ik weet ook niet... Beetje triestig, maar ook wel weer heel wijs. Intrigerende beesten!

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: