Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

dinsdag 16 augustus 2016

Buiten tekenen met Irina! (2)

Het was gewoon alweer twee jaar geleden. Twee jaar geleden schreef ik hier over het dagje buiten tekenen met mijn vriendin en medecursiste Irina. We zouden het zeker nog een keer gaan doen, maar door de drukke agenda's kwam het er gewoon niet van. Tot vorige week. We zouden naar het strand gaan, maar het was de hele week al verre van strandweer. Achteraf had het misschien best gekund, maar ach... je kunt niet alles tevoren weten. We spraken weer af bij Het Rieten Dak, gewoon omdat dat een fijne plek is. Details over mijn reis daar naar toe zal ik jullie besparen. Genoeg om te zeggen dat ik tien minuten later dan afgesproken en helemaal bezweet aan kwam ;-)

Na de laatste nieuwtjes te hebben uitgewisseld, konden we allebei maar moeilijk opstaan. Wilden we nog wel tekenen? Ja, dat wel. Misschien niet zo uitgebreid en zeker niet te veel details, maar wel even tekenen. De serveerster riep ons vrolijk toe: "Tot de volgende keer!" Waarop Irina mompelde "Ja misschien, over twee jaar." Ik grinnikte. We gingen op zoek naar een tekenplek, eerst over de brug, waar we ons verbaasden over de vele reigers. Het was echt heel apart: langs de sloot zaten, op steeds zo'n vijf meter van elkaar, zeker een stuk of zeven reigers! Hoezo beschermde vogel? We probeerden ze te fotograferen, maar dat wilde niet lukken. We vervolgden onze weg, langs p(l)asseerplaatsen, langs een ambulance en een politiewagen (overmoedige bejaarde fietsers), naar een rustig stukje bos. Eerst overwogen we het strandje, maar daar was weinig te zien.

Een doe-het-zelf brug

Het was Irina die het plekje het eerst ontdekte: verscholen tussen wat hoge rietstengels lag in een watertje een soort vlonder. Een aanlegsteiger? Nee, het was een soort speeltoestel. Een brug over het water, een doe-het-zelf brug. Je kon jezelf naar de overkant brengen door op het vlonder te gaan staan en dan aan de touwen boven het water jezelf naar de overkant trekken. Het kind in ons werd wakker: luid giechelend moesten we dat natuurlijk even uitproberen. Toen we aan de overkant waren (pfff, warm!) stonden we op een plek die heel goed onze tekenplek kon gaan worden, besloten we. Alleen, onze fietsen stonden nog aan de overkant. Die haalden we op door even om het watertje heen te lopen. Er was een bankje in de zon, waar we ons installeerden. Irina hield zich aan haar woord en ging aan de slag met een paar losse planten en bladeren die ze zag. Ik niet, ik wilde toch iets vastleggen van de omgeving waar we waren. Zo tekende ik toch weer een overzichtje.

Kunstenaars?

Toen we eenmaal bezig waren, overkwam ons waar ik de vorige keer zo bang voor was: kijkers! Eerst een paar opgeschoten jongens, die wel keken, maar gelukkig niets zeiden. Ze gingen met de brug naar de overkant. Daarna kwam er een gezin met kinderen. In eerste instantie zeiden ze ook niets, maar toen tijdens de tweede overtocht de vader wat vragen aan ons stelde, kwamen ook de kinderen even kijken. Of we kunstenaars waren, vroegen ze. Nee hoor, gewoon hobby. Het brutaalste jongetje vroeg of het dan niet moeilijk was om zo te tekenen, want hij vond tekenen heel moeilijk. Het was een grappig gesprek en uiteindelijk lieten we zelfs onze tekenblokjes aan de kinderen zien. "Vond je het niet gênant?" vroeg ik achteraf aan Irina.
"Nee, kinderen zijn zo spontaan en eerlijk en ze kijken anders naar dingen dan wij."  Ja, dat is zeker waar. Het is eigenlijk eeuwig zonde dat je die kinderlijke onbevangenheid kwijt raakt, omdat alles wordt ingevuld door volwassen oordelen als 'mooi',of 'goed'.
Dit keer schrijf ik dus ook niets over de tekening zelf.
Niet meer dan dat het een mooie herinnering is aan een prachtige middag.

Aan de kant van de doe-het-zelf brug (inkt)

 De planten in de omgeving door Irina (Inkt en aquarel)


16 reacties:

 1. Ik kan niet tekenen maar weet wel dat het ik het niet graag zou hebben als er kijkers waren .... als ze op vingers keken bedoel ik daarmee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's ook precies wat ik daar lastig aan vind:-) Wat wel grappig was: de vader van de kindjes zei dat ze eerst moesten vragen of ze mochten kijken. Dat vond ik zo lief! Hoewel... je zegt natuurlijk ook niet ' nee, je mag niet kijken' als je het zo gevraagd wordt.

   Verwijderen
 2. Prachtig verhaald en prachtige tekening.

  Ooit lang gelden zat ik in Brugge op een bankje te schetsen.
  Toen ik mijn in mijn ogen mislukte werkstuk neer legde, hoorde ik achter me applaus.
  Zonder dat ik het merkte had een buslading Japanners muisstil mee staan kijken.

  Mensen vinden het over het algemeen leuk is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank!
   Pfoe... jij hebt je vuurdoop wel gehad zeg, met een buslading Japanners! Wel schattig dat ze al die tijd muisstil bleven. Al krijg ik het dus plaatsvervangend warm als ik denk aan dat applausmoment ;-)

   Zelf vind ik het ook wel leuk als ik iemand ergens zie tekenen (komt niet zo heel vaak voor). Ik zou alleen niet zo snel iets zeggen, denk ik en misschien is dat nog wel erger dan kijken en wel iets zeggen. ;-) Het was een leuke ervaring, in elk geval.

   Verwijderen
 3. Prachtig tekening heb je gemaakt. Het ziet heel goed uit. IK doe het niet na. Ik kan helemaal niet tekenen. Bij jou is je goed gelukt. Het is ook hele kunst. Die mensen we willen kijken is juist leuk. Dan zijn ook nieuwsgierig ernaar.
  Het is prachtig weer. IK ga straks lekker weg. Nu kan het nog.
  Fijne zonnige dag toe!
  Liefs Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank jullie wel! Ja, ze zijn altijd wel nieuwsgierig, dat klopt.
   Gelijk heb je, het is inderdaad prachtig weer: neem het er nog even van!

   Verwijderen
  2. DE ene tekening die jij later op je blog neergezet hebt ook heel mooi gedaan Lilian. Echt super fijn getekend.
   Fijn weekend.
   Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

   Verwijderen
  3. Die complimenten zijn voor Irina, die laatste is haar tekening. Vindt ze vast leuk:-)

   Voor jullie ook 'n fijn weekend!

   Verwijderen
 4. Wat een prachtig verhaal! Lilian, ik vond het ook zo leuk om een middagje met je samen brengen! Ik wil graag het zeker vakker doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee wat leuk! Het is zeker voor herhaling vatbaar, maar dat zeiden we twee jaar geleden ook. ;-)
   Ik heb jouw plantjes ook even toegevoegd, om het beeld helemaal compleet te maken!

   Verwijderen
 5. Wat leuk dat jullie elkaar weer ontmoet hebben na zo'n lange tijd, het is zoals het spreekwoord zegt
  ( uit het oog maar niet uit het hart,)
  Is toch weer een leuke herinnering om op terug te kijken Lilian.

  Liefs Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de cursus weer start, zien we elkaar weer wekelijks, hoor Marianne. Nu zat er zo'n drie maandjes tussen, maar zo lang kunnen we elkaar eigenlijk ook niet missen ;-)

   Verwijderen
 6. Ha Lilian,gezellig met je vriendin op stap!
  fijn bij kletsen.Leuk dat die kinderen zo over je schouders
  hebben mee gekeken,en ja die zijn meestal oprecht.
  Ik vind jullie tekeningen ook leuk,van Irina mag ook gezien worden.Moet je vaker doen............
  Fijne week.
  Lieve groet.
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Christiene! Ja dat was best leuk, die belangstellende kindjes. Zeker een herhaling waard! Dank voor de complimenten: erg lief!

   Verwijderen
 7. Lilian,

  Mooi idyllisch plekje daar in de Delftse Hout.
  Fraaie grashalmen en een "grappig" fietsje.
  Belangstelling is toch ook best wel leuk!
  Een mooie herinnering voor allebei.

  ------------------------------------

  hier vindt zij weer rust

  geniet met volle teugen

  fietst voldaan terug

  ------------------------------------

  jeer

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn inderdaad best mooie plekjes daar. Deze was in elk geval erg leuk. Die belangstelling pakte goed uit dit keer en nu durf ik ook wel te zeggen dat ik dat leuk vond. Mooi weer, jouw senryu! Ik schreef achteraf aan Irina dat ik voldaan naar huis fietste, grappig dat jij dat ook schrijft.

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: