Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

woensdag 21 september 2016

lijntjes of geen lijntjes

Gisteren was de eerste tekenles na de zomerstop. Het was leuk om iedereen (oké bijna iedereen) weer te zien! Ik teken toch echt minder lekker zonder teken-goeroe, denk ik ;-)
Deze keer gingen we aan de slag met het onderwerp 'zachte lijnen' , waarbij  we de opdracht kregen om iets te tekenen of te schilderen zonder gebruik te maken van harde, duidelijk zichtbare lijnen.

Moeilijk! In eerste instantie wist ik ook niet goed wat ik met de opdracht aan moest. Met verf kon ik het nog wel zo'n beetje bedenken, maar ik wilde helemaal niet gaan verven! Ik had namelijk de dag ervoor -tijdens een spijbeluurtje- een bezoek gebracht aan die winkel in Rotterdam die ik ook wel tekenparadijs noem. Volgens mij schreef ik er al 'ns eerder over op dit blog. Ik heb het netjes gehouden dit keer en ik ging met een bescheiden zakje spulletjes weg. Onder die spulletjes een setje heel leuke fineliners die ik natuurlijk heel graag wilde inwijden. Fineliners en dan geen lijnen mogen trekken? Dat is eigenlijk bijna gemeen, maar lang peinzen had ik er toch een oplossing voor bedacht: ik ging gewoon met patronen werken. Oh ja, stippellijnen waren wel toegestaan, dus dat scheelde weer.
Doosjes (fineliner)

Al tekenend kreeg ik er steeds meer lol in. De doosjes die ik tekende waren wat moeilijk scherp te krijgen, maar volgens mij is het toch best aardig geworden. Ik heb de tekening uiteindelijk thuis afgemaakt.

Tijdens het afmaken van de tekening schoot door mijn hoofd dat ik wel eens eerder iets dergelijks had gedaan. Iets met een tas en een zonnebril...
Die gedachte liet me niet los en ik besloot de tekening op te zoeken. Uiteindelijk vond ik 'm terug in mijn oude tekenmap van school. Hij is uit 1992! Niet helemaal zonder lijntjes, maar toch... en je ziet ook dat ik kennelijk toen al een voorkeur had voor het werken met inkt.

"1992" (inkt)


Wat deze tekening extra grappig maakt, is dat hij is getekend naar waarneming. Met de tas die je ziet, was ik zo ongeveer vergroeid. Hij was van rood canvas en ik weet nog dat dat canvas ontzettend stonk. Dan, die walkman! Nog steeds heb ik een hele lade vol met cassettebandjes (die ik ooit nog eens hoop te digitaliseren, als het nog lukt!) Die zonnebril komt overduidelijk uit het tijdperk van Madonna: alle meiden hadden zo'n ding in die tijd. De shawl zal inmiddels wel vergaan zijn, maar wat leuk is dit hè? Te leuk om niet even te laten zien.

Over leuk gesproken: komend weekend doe ik weer mee met de expositie van De Verbeelding! Ik heb drie werkjes uitgezocht die naar mijn idee typisch voor mij waren. Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe de reacties dit keer zullen zijn;-)

11 reacties:

 1. Lieve Lilian,de opdracht is je knap gelukt.
  De Rugzak een inmiddels een oudje, maar één die er zeker mag zijn.
  Wens je veel succes, het komend weekend!!
  ik kijk er na uit..................
  een zonnig herfst groetje
  liefs Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk ook uit naar komend weekend... zo spannend! De tas was ook voor mij een verrassing om terug te vinden. In je hoofd bewaar je dingen toch anders dan ze echt zijn. Dank voor je leuke compliment en natuurlijk heb je het verslag van komend weekend van me tegoed!

   Verwijderen
 2. Ha je bent weer op gang!
  Knap opgelost je lijntjes zonder lijntjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) af en toe heb ik een imaginaire schop onder mijn achterste nodig...
   Dank je!

   Verwijderen
 3. Goed idee zonder lijnen werken. De laatste tijd probeer ik in mijn aquarellen ook onderdelen uit te sparen zonder potloodlijn of verf. Het blijkt vaak heel erg sterk naar voren te komen. Ik wil dat ook meer gaan toepassen. Het is wel moeilijk. Ik ben nog steeds geneigd een tekening volledig met lijnen op te zetten. En dan ontdek ik pas aan het eind d tik iets beter wit had kunnen houden. Maar het is een sport geworden er (te proberen) op te letten. Leuke tekening uit je verleden. Zegt meer dan een foto denk ik?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In aquarel zijn uitgespaarde lijnen inderdaad heel mooi en dat zoiets moeilijk is, geloof ik meteen. Het voelt ook wel veilig om een potloodlijntje als houvast te hebben ;-)

   Die tekening zegt zeker meer dan een foto. Trouwens, wie zou die alledaagse spullen nu hebben gefotografeerd? Zonde van het rolletje! (ook al zo 'ouderwets'!)

   Verwijderen
 4. Lilian,

  Mooi gedaan die doosjes.
  De rugzak met toebehoren spreekt boekdelen.
  Succes bij de expositie.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank. Grappig dat de tas (het is echt geen rugzak!)met de accessoires ook voor een kijker boekdelen spreekt ;-)
   Op de expositie kom ik -zoals beloofd- nog even terug.

   Verwijderen
  2. Ja het is duidelijk een tas, ik was in mijn gedachte even ergens anders denk ik, in 1992.

   jeer

   Verwijderen
 5. Goedemiddag Lilian,
  Wat heb je mooie lijnen getekend. Het ziet heel goed uit. Dat heb je heel goed gedaan. Er zit diepte erin. Ik doe niet na. Expositie ben je daar al geweest. Was het leuk Lilian? Vast wel. Ik heb je tekening genoten om te zien.
  Fijne dag verder.
  Groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jacqueline en Ferry, dank voor de complimenten...
   Mijn verhaaltje over de expo moest ik nog even schrijven, die komt er aan!

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: