Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

maandag 26 februari 2018

Een andere blik

Een tijdje geleden kreeg ik de gelegenheid om via mijn werk een bezoekje te brengen aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is eigenlijk best erg, maar ik was daar nog nooit geweest. Mensenkinderen, wat was dat mooi!

We deden een rondleiding en de rondleidster vroeg als eerste wat we graag wilden zien.  Er hangt namelijk zoveel in dat museum, dat alles zien niet lukt in een rondleiding van een uurtje. Mijn gezelschap bleek vooral geïnteresseerd in De Nachtwacht. We begonnen dus bij De Nachtwacht en mijn eerste reactie (in stilte, want zoiets zeg je natuurlijk niet hardop) was: wat valt dat tegen! Ik vond het een mooi, maar vooral een donker schilderij en eerlijk gezegd had ik op weg naar dit schilderij-der-schilderijen al heel veel mooiers zien hangen. Kennelijk had ik dus ook al een plaatje in mijn hoofd gemaakt en dat plaatje strookte niet met de werkelijkheid. Ik was benieuwd of dat voor al die beroemde schilderijen gold.

Gelukkig bleek dat niet het geval. Het Melkmeisje van Vermeer was kleiner dan ik verwachtte, maar wel prachtig. Net zoals het beroemde straatje van diezelfde schilder.Verder was ik vooral onder de indruk van de schilderijen van Melchior d'Hondecouter, die dieren zo precies kon weergeven dat het bijna eng werd. Er was zo veel te zien. Niet alleen de schilderijen, maar ook meubilair, wapens, poppenhuizen en zelfs een nagebouwd V.O.C. schip. Een rondleiding van een uurtje is eigenlijk ook veel te kort om alles te zien... en zeker als je met een paar cultuurbarbaren op stap bent ;-)

Na afloop van de rondleiding mochten we uiteraard nog even zelf rondkijken. Ik had het idee dat ik nog maar net begonnen was, toen de eerste al verzuchtte dat hij 'het nu wel gezien' had. Ook apart: één figuur in het gezelschap liep met zijn mobiel in de hand alles te filmen. Stel je het volgende tafereel voor: je loopt een ruimte binnen vol prachtige schilderijen, vervolgens posteert iemand zich met mobiel in de hand in een bevallige pose voor het midden van een schilderij, doet even een glimlachje... en weer door. "Ben je nou gewoon overal jezelf aan het filmen?" vroeg ik, lichtelijk geïrriteerd. "Ja, ik film alles en dan ga ik het vanavond allemaal terugkijken" (...)

 'Tuurlijk! Na een half uurtje begonnen er steeds meer mensen in het gezelschap over eten. Hoewel ik nog steeds niet het idee had ook nog maar de helft te hebben gezien, besloten we maar af te taaien. Het nadeel was namelijk, dat we de jassen collectief af hadden gegeven bij de garderobe en dat die in één afgesloten wagen werden bewaard. Weggaan moest dus ook collectief gebeuren en dat vond ik  heel jammer. Het Rijksmuseum is echt de schatkamer van Nederland, weet ik nu... en wat zou ik graag nog een keertje terug willen.

Een gedachte die me overviel in het museum, tijdens het bekijken van wat stillevens, was dat bij dit alles mijn werkjes toch maar gepruts in de marge bleven. Ik was net twee weken aan het klooien geweest met het tekenen van twee conservenblikjes. "Neehee, die mensen deden niks anders, als jij je de hele dag bezig zou houden met schilderen, kon jij misschien ook wel zo schilderen!" zei iemand me. Tja, dat is weer eens een andere blik!

Eigenlijk bevalt die blik me ook wel, dus ik plaats met trots mijn blikjes ;-)
De andere blik(ken) -Inkt/aquarel
Thuisgekomen bekeek ik nog eens de plattegrond met plaatjes die ik uit het museum had meegenomen. Die wilde ik samen met de toegangskaart bewaren als aandenken. Ik bekeek de toegangskaart nog eens goed... verrek, ze waren vergeten de controlestrook eraf te scheuren!
Als het klopt wat hier staat, heb ik nog tot 15 februari 2019 de tijd om nog eens naar het museum te gaan... Wow! Het is dat Amsterdam niet naast de deur ligt, anders ging ik vandaag nog ;-)

20 reacties:

 1. Lilian

  Tolstoi schreef eens het volgende citaat:

  "Wees scherp in uw blik, maar zacht in uw oordeel"

  Ik wil er graag deze senryu aan toevoegen:

  -------------------------------------

  het is waarlijk kunst

  jouw eigen wereld bezien

  met een open blik

  -------------------------------------

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tolstoi was een wijs man. Eigenlijk zouden we die allemaal ter harte moeten nemen.
   Mooie senryu, dank je wel! Past perfect bij mijn open blik(ken)!

   Verwijderen
 2. Ik gun je heel erg dat je nog een keer gaat en dan zonder de invloed van anderen om je heen. Je zult genieten. Mijn man die een groot van Gogh liefhebber is, en ik waren ooit in het van Gogh museum. Drommen mensen om schilderijen. Keken ze naar het schilderij? Nee, naar een beeldschermpje met een tekst wat iedereen bij de ingang kreeg. Hadden ze de tekst gelezen dan wierpen ze 1 blik op het schilderij en liepen door. Eerst wachten mijn man en ik netjes tot iedereen het gelezen had. Toen ik door had wat er gebeurde zijn we wat minder beleefd geweest.

  Ga lekker nog een keer kijken!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ;-) Ja, die tekst was natuurlijk ook vééél belangrijker dan het schilderij! Hahaha, ik zie het zo voor me. Ik ga zeker nog een keer, Geri. Het was zo mooi, maar voor mij gewoon veel te kort.

   Verwijderen
 3. Ik wist toch echt zeker dat ik hier gereageerd had.
  Maar ik ben verdwenen 🤔

  Nie uwe poging:

  Ik ben ooit één keer in het Rijksmuseum geweest.
  Lang voor de verbouwing.
  Toen heb ik niet veel gezien, want ik had 3 bussen vol tweede klassers bij me.

  Ik was ook niet zo weg van de Nachtwacht.
  Ben ik zowiezo niet van schuttersstukken.

  Je blikjes zijn mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan spookt het hier!

   Whoeii... 3 bussen vol, dan kan ik me voorstellen dat je zelf niet veel ziet. Zonde hoor, want het is echt mooi en ik denk dat dat het voor de verbouwing ook al was.

   Gelukkig dat jij ook al niet zo onder de indruk was van De Nachtwacht... Ik schaamde me er eigenlijk een beetje voor ;-) Zo'n beroemd schilderij en ik dan -met mijn gepruts in de marge- even vertellen dat ik het tegen vond vallen, hahaha!

   Thnx!

   Verwijderen
 4. Wat een lieve berichtjes heb je bij ons geschreven. Dank je wel lieve Lilian.Eerlijk gezegd zijn wij nooit naar Rijksmuseum geweest. Wat leuk dat je kaartjes gratis hebben gekregen. Leuk dat keertje daarna toe gaat. Je tekening heb je werkelijk mooi gedaan. Echt schitterend! Er zit drie d erin. Mooi!!
  Fijne avond. Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, Jacqueline en Ferry! Het is momenteel niet makkelijk voor jullie, dat snap ik maar al te goed. Knap hoe jullie toch attent zijn voor je omgeving, ondanks alles waar je zelf doorheen moet. Het Rijksmuseum is echt de moeite waard, maar helaas zijn zelfs musea tegenwoordig niet echt goedkoop meer... Maar goed, als je de kans ooit krijgt; doen hoor!

   Verwijderen
 5. Hallo Lilian

  Mooie logje over het Rijksmuseum
  Is voor mij een beetje te ver weg , anders was ik er wel heen gegaan
  Nog bedankt voor het berichtje op mijn blogje

  Liefs Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Gerda! Wie weet, komt het er nog eens van, maar daar waar jullie heen gaan is het ook altijd mooi!

   Verwijderen
 6. tja wij zijn voor de verbouwing wel eens een keer geweest we hebben een museumjaarkaart dus euhh als we in de buurt zijn gaan we weer ....ik houd niet zo van veel mensen om me heen om dan rustig te blijven en kijken is toch lastig hoor.Ik kijk graag naar schilderijen en luister of lees de geschiedenis daar van.Mijn favoriete schilder is al heel lang Chacall ken je zijn werk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, in Amsterdam ontkom je helaas niet aan veel mensen om je heen. Wij gingen op een doordeweekse dag en in de ochtend, maar zelfs toen was het best wel druk. Ik herken wat je schrijft, dat had ik ook wel een beetje. Dan ga je je ergeren en dat zou nu juist niet moeten.
   Het werk van Marc Chagall ken ik wel een beetje: kleurig en bijzonder van stijl. Ik vind vooral zijn litho's mooi, die hebben iets dromerigs.

   Verwijderen
 7. euhh je blikjes zijn zeer goed neergezet Lilian toppertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik ben nog nooit in Amsterdam geweest is ook ver weg van bij ons. Moest ik er ooit komen staat het Rijksmuseum ook op mijn verlanglijstje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor jou best wel een eindje, inderdaad. Wie weet, komt het er ooit nog van en dan weet je dat je die niet moet missen ;-)

   Verwijderen
 9. Een bezoekje aan het Rijksmuseum in Amsterdam,daar kan je wel een dagje voor uittrekken,en dan met gelijk gestemde,ik zelf ben er nog nooit geweest.
  Lilian jou blikjes mogen er zijn, even zo je kunst verslag,en het krijgt een vervolg.
  hoe mooi is dat..............
  fijne week en tot later.
  lieve groet
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moesten we samen gaan, Christiene. Ik weet zeker dat je het heel mooi gaat vinden! Dank je wel en ik blaas nog wat inspiratie jouw kant op: ffffffffff ;-)

   Verwijderen
  2. Het idee is mooi Lilian, jij en ik een dagje Amsterdam- museum,maar voor mij is de afstand te ver.Dank voor de inspiratie,elk vleugje is welkom,zeker van een lieve blog vriendin zo als jij.
   wens je ondanks de kou,een warm weekend!
   lieve groet
   Christiene.

   Verwijderen
  3. Niet alle ideetjes hoeven direct te worden uitgevoerd, hoor Christiene ;-) Het was zomaar een gedachte die in me op kwam. Wie weet ooit...

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: