Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

donderdag 2 augustus 2018

Scherp blijven

De avonden zijn lang, als het zonnig weer is. Ik mag graag 's avonds nog even buiten afkoelen en met dit weer doe ik dat bij mijn moeder in de tuin. De tuin moet eigenlijk dringend gesnoeid, maar daar hebben we de puf niet voor.

Aan de kant liggen veel bamboebladeren. Die zijn van de buurman, die houdt van bamboe. De bladeren laten massaal los en liggen dan geel te verkleuren. Als een een bries waait, ritselt het. Tussen het geritsel door komt er soms een merel tevoorschijn, die op zoek is naar insecten. Soms ook zie ik een paar spitsmuisjes voorbij schieten.  Ze spelen en piepen dan naar elkaar.

Gisteren en eergisteren klonk het geritsel harder. Geen geritsel meer, ik zou het eerder geschuier noemen. Dat vind ik een mooi woord trouwens, 'schuieren', volgens mij gebruikt niemand het nog ;-) Het ging echt hard. Volgens mij zat er een egel, of misschien zelfs wel een egelfamilie. We hadden al eerder egels in de tuin gehad, maar met een fikse verbouwing in de buurt waren die plotseling weer verdwenen. Nu speur ik elke avond of ik de egel zie. Tot nu toe was het zonder succes, maar de aanhouder wint, hè.

Misschien was het wel daarom, dat ik juist deze tekening wilde maken. Vaak zijn er combinaties van dingen in mijn hoofd. Zo had ik me al een tijdje bedacht dat ik nieuwe kleurpotloden wilde. Mijn kleurpotloden sleep ik namelijk overal mee naartoe en daardoor zijn veel van de stiftjes inwendig gebroken. Dat is echt irritant, want soms wil ik een scherpe punt en als ik dan ga slijpen blijft de punt breken.

Scherp blijven, dat geldt voor de punten van mijn potloden, maar voor mij ook, anders ga ik die egel natuurlijk nooit zien!


illustratie egel
Scherp blijven (inkt en aquarel)

8 reacties:

 1. Snoeien in dat weer is zeker geen doen. Meestal moet wat koeler weer doen bij je moeder. Wat mooi bamboebladeren dat hun hebben. Die worden zo hoog. Wat leuk dat je even familie egels waren geweest. Jammer dat familie egels weggegaan is. Egels vind ik prachtig beesten om te zien. Je tekening heb je heel mooi gedaan. Leuk dat je stekels potloden zijn. Grappig om te zien. Gisteren waren dagje op uit gegaan. Te warm. Puffen en nog eens puffen. Wij hebben toch genoten. Vandaag rustig aan doen. Morgen de laatste dagje uit. We weten nog niet waar toe gaan. Alvast fijn weekend. Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.✿ ❀ ❁ ✾ ✽ ❃

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bamboe is mooi, maar het zijn ontzettende woekeraars. Voor de egel is dat wel fijn, al die blaadjes nu. Tenminste, ik hoop dat het een egel is, maar ik denk het wel. We hebben een paar jaar terug een egel met twee jongen gezien, maar toen gingen ze de straat overhoop trekken en kwam er veel lawaai en daarna waren ze weg.
   Erg dapper van jullie hoor, om er toch op uit te gaan en uiteindelijk geniet je dan toch. Fijn om te lezen. Met een beetje geluk hebben jullie morgen een mooi dagje. Veel plezier vast!

   Verwijderen
 2. Lilian,

  Ik ken het woord schuieren wel van vroeger in de betekenis van borstelen en/of vegen. Waar ik eerst woonde had ik ook regelmatig egels in mijn tuin en ook met jonkies. In de avondschemer kwamen ze tevoorschijn en "kuierden" dan door de tuin. Overigens is een schuier ook een tekengereedschap'
  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schuier)
  Schuieren blijft een nostalgisch woord bij mijn schoonouders was het na het brood eten altijd kruimeltjes vegen (schuieren) en ook het zondagse pak afborstelen voordat je naar de kerk ging.
  Wel een grappig egeltje!

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies! Het was ook een geluid dat me aan vegen of borstelen deed denken. Die bladeren van de bamboe zijn taai en ze maken -als ze gedroogd zijn- een typisch geluid. Een vogeltje dat er tussendoor hipt, kun je nog als ritselen betitelen, maar dit was grover, harder.

   Geen schuifelen, dat is zachter, maar echt 'schuieren'. Wij hadden vroeger ook een bepaald soort bezem die we zo noemden, een 'schuier' en daar ken ik het woord eigenlijk van.

   Dat 'tekengereedschap', zoals jij het noemt, dat ken ik ook! Bij de vorige cursus lagen er in de bakjes bij het houtskool van die dingen. Het zag eruit als een halve duivenvleugel met aan het eind een soort zegellak. Sommige dames op de cursus griezelden ervan! Het is overigens wel praktisch om de houtskool mee uit te vegen ;-) Ik zei al: het is een mooi woord!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Elk woord gemeend, merel. Ik hoop dat je snel nieuws krijgt.

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: