Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

zondag 3 februari 2019

Briefkaarten en slagroomtaart

Bijna geruisloos ging januari over in alweer een nieuwe maand. Mijn eerste goede voornemen, de sportschool, is al gesneuveld. Slap excuus, ik was te laat met inschrijven en ik vond dat sporten nu even niet in mijn schema paste. Voor nu is dat even oké. Misschien later dit jaar nog. Hoewel ik weinig zin had om te bloggen, heb ik wel redelijk wat productie gemaakt, de afgelopen periode.
Ik tekende briefkaartjes, hiertoe aangezet door een briefkaartenboekje dat ik kocht bij Flying Tiger. Flying Tiger is een winkel van Deense oorsprong en ze hebben er dingen die je niet overal kunt kopen, zoals bijvoorbeeld zo'n aquarelbriefkaartblokje. Het begon met die kerstkaart van 'muis' (zie twee blogposts geleden) en ik tekende achtereenvolgens een wasbeer, een luiaard, een vos/hond en een struisvogel. Weet je nog dat ik schreef dat ik iets met dierentekeningen wilde gaan doen? Nou, ik geloof dat ik dus eindelijk uitgevonden heb wat dat moet zijn! Ik ben nu al aan het bedenken dat ik binnenkort een nieuw blokje moet gaat halen, terwijl ik nog niet eens de helft heb volgetekend ;-)

Mijn 'beestjes briefkaarten'

Verder is de cursus natuurlijk weer van start gegaan. Daar ben ik ook bezig geweest met een spannend project. Het begon ermee dat onze tekengoeroe plaatjes liet zien van enorm ingewikkelde bouwwerken. Kerken, kathedralen, overheidsgebouwen, noem het maar op. De overeenkomst tussen die gebouwen was dat ze veel details hadden. Veel raampjes, boogjes, ornamentjes, spannende daken, enzovoorts. Mooi, maar ook erg lastig om te tekenen. Nu ben ik toch al niet zo van de gebouwen, dus een gebouw met allemaal ingewikkelde zaken laat ik meestal links liggen. Technisch en precies tekenen is nu eenmaal niet aan mij besteed. Ieder zijn talent, zullen we maar zeggen.


Nu weet onze tekengoeroe daar dan altijd wel weer een draai aan te geven, zodat je het dus wel gaat doen. Hij vertelde dat -ja daar issie weer!- je ingewikkelde zaken moet terugbrengen naar simpele vormen en dat je helemaal niet alles hoeft te tekenen om een gebouw toch recht te doen. Hij gaf wat voorbeelden, deed wat dingen voor en daagde ons toen uit om het gewoon te proberen. Ik vond het niets en dat moet zo ongeveer van mijn gezicht gedropen hebben. Iedereen pakte een plaatje van de tafel met lastige gebouwen. Ik draalde en mijn tekengoeroe gniffelde. "Hier Lilian, ga jij deze doen?" Hij hield een plaatje omhoog met een gebouw erop dat in mijn ogen nog het meest weg had van een slagroomtaart. Details, niet normaal meer, maar ik besloot me niet te laten kennen en ik pakte het plaatje van hem aan. Het zou me toch niet lukken en anders zou ik gewoon een taart tekenen.

Ik ging aan de slag en in eerste instantie kreeg ik 'de taart' niet eens normaal op het papier. Het perspectief was ook nogal apart, dus het kostte echt moeite om de basisvorm op papier te krijgen. Ik besloot gewoon buiten de lijntjes van het papier te gaan. Toen de basisvorm min of meer op papier stond, begon ik in te vullen... en ik was er zelf verbaasd over, maar ik kreeg er echt plezier in. De 'slagroomtaart' werd weer wat het eigenlijk was: een mooie Russisch-orthodoxe kerk. Natuurlijk kon ik niet alles tekenen en natuurlijk werd mijn kerk anders dan het origineel, maar ik was er trots op dat hij toch op papier stond. Ik ben echt blij met deze tekening, omdat hij me weer heeft laten zien dat alle ingewikkelde gedachten die je hebt, kunnen worden teruggebracht tot een acceptabele essentie.
Ik zeg het maar weer eens: tekenen leert me echt anders naar het leven kijken.

Terug naar de essentie (Inkt en aquarel)17 reacties:

 1. Wat zijn je briefkaart tekeningen prachtig en degenen die ze gestuurd krijgen zullen daar zeker heel blij mee zijn. En wat een uitdaging is het dan om iets te tekenen wat niet helemaal jouw ding is .En ook al is je tekening misschien iets anders dan het origineel ,hij is echt heel mooi.Ik ben stiekem een klein beetje [ niet gemeen bedoeld ] jaloers ,wat zou ik graag dat talent hebben om zo mooi te kunnen tekenen .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Elisabeth! Leuk om te lezen. Mijn tekening van de kerk is inderdaad nogal anders dan het origineel ;-) en toch ben ik er blij mee. Wat je opmerking over 'jaloers zijn' betreft, iedereen heeft wel zo'n talent waar je misschien tegenop kijkt, jij ook! Het is wel lief dat je dat schrijft :-)

   Verwijderen
 2. wauw, respect... dat heb je er héél erg mooi vanaf gebracht Lillian,
  mooi geworden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn blog kapt de linken nogal gek af.
  Zo las ik nu:”brie en slagroomtaart".
  Ik kon me niet voorstellen dat dat een geslaagde combinatie was.
  Hahaha.
  Maar het is het dus wel 😉

  Je Cathedraal is prachtig.
  Wat ik vooral knap vind is dat je hem op een zeer geslaagde wijze in een ander perspectief hebt weten neer te zetten.
  Van kikkerperspectief naar vogelvlucht.
  Dat maakt jouw tekening interessanter dan de foto.
  Bravo voor je overwinning!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Brie en slagroomtaart? :-D Dat is inderdaad nogal... eh... apart!
   Hahaha, ja inderdaad: het perspectief is echt totaal anders. Ik zie het ook hoor, maar op één of andere manier kreeg ik 'm gewoon ook niet anders op papier. Ik denk omdat er ook zoveel is om naar te kijken. Zonder voorbeeld is het een leuke tekening, maar als je zegt dat hij op de foto moest lijken dan is hij echt niet goed. En toch... ben ik er heel blij mee, want het is voor mij inderdaad een overwinning. Thanks, Marlien!

   Verwijderen
  2. Was je van plan om de foto er naast te hangen dan?

   Verwijderen
 4. Ik ben dol op Flying Tiger en heb me ook al verbaasd over de hoeveelheid tekenspullen. Je maakt echt mooie dingen, die kaarten kan je zo verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Flying Tiger rules! Ze hebben er inderdaad veel en nog van redelijke kwaliteit ook. Alleen jammer dat ze niet echt in de buurt zitten, of misschien is dat maar goed ook;-)
   Dank voor je complimentje, leuk om te lezen!

   Verwijderen
 5. Lilian,

  Fraai stukje werk, voor mij zou het zomaar in het echt kunnen bestaan!
  De "beestjes kaartjes" zijn ook prima geslaagd.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lilian,

   Even een reactie op jouw reactie op mijn weblog.
   De bijdrage voor het sushirestaurant (Japans) heb ik gemaakt vanwege de connectie met de haiku. De eerste drie regels is een haiku en het geheel een kyoka (ook een Japanse dichtvorm)
   Zelf ben ik nog nooit in een Sushirestaurant geweest.
   De bijdrage voor de juwelier, ook een kyoka is gebaseerd op een haiku, die ik al eens eerder schreef.
   Ik ben geen fan van een juwelier.
   Ik draag geen ring, geen ketting, geen oorbel en ook geen horloge.

   Groetjes,

   jeer

   Verwijderen
  2. Ja, dat kan natuurlijk ook 😁!

   Verwijderen
 6. mooi hoor, je kaartjes.
  Ik wens je een heel fijn weekend toe.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé leuk weer van je te lezen! Dank je wel, voor jou ook!

   Verwijderen
 7. Goedemorgen Lilian,
  Wat heb je schitterend kaartjes gemaakt. Er zit diepte erin je tekening. Best wel moeilijk om te maken. Knap werkje heb je gedaan. Moet wel geduld voor hebben. Pfffff... Fijn weekend gewenst.

  Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. De kerk was inderdaad moeilijk om te doen, maar ook wel weer leuk. Hopelijk gaat het goed bij jullie, in elk geval leuk weer even wat van jullie te lezen! ❤

   Verwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: