Deze teksten en tekeningen zijn gemaakt door Lilian. Mogelijk gemaakt door Blogger.

dinsdag 31 december 2019

Schaatsen, cadeautjes en nieuw jaar

Ook dit jaar moet ik het van mezelf... een terugblikpost. Ik vind het moeilijker dan ooit, denk ik. 2019 was een vreemd jaar. Ik heb veel leuke dingen gedaan: een powerfan jump op de personeelsdag, de vakantie natuurlijk, inktober, veel gewerkt, gepraat, nagedacht. Het was een goed jaar. Een jaar vol beweging.

Over beweging gesproken: weer niet kunnen schaatsen dit jaar... misschien maakte ik daarom dit laatste schilderijtje tijdens de cursus. Ik zou best wel weer eens willen schaatsen! Weet je nog, hoe je dan aan de walkant stond, met je tasje en de schaatsen... en dat dan die veters zo moeilijk gingen? Ik ging nooit met een stoel, maar je zag ze bijna altijd: ouderwetse keukenstoelen op het ijs. Vaders die dan uiteindelijk maar achter die stoel gingen schaatsen, omdat hun kleine spruit toch echt niet vooruit kwam op die Friese doorlopertjes... Zo'n beeld wilde ik vastleggen, matig gelukt, maar toch een herkenbaar plaatje. Het is gemaakt met eigenlijk maar drie kleuren: groen geel en blauw.
Wat je aan andere kleuren ziet is gemengd.

schaatsen
Schaatsen... (gouache)


 Er was één ding waar ik in dit blog niet over schreef. Of eigenlijk, ik schreef er wel over, maar zette het niet op algemeen zichtbaar. Het was -denk ik- ergens in mei dat ik onderstaand stukje schreef en eigenlijk zijn het gewoon de juiste woorden. Ik deel ze hier toch maar. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben en omdat oud en nieuw ook iets in zich heeft van afsluiten en opnieuw beginnen.


Ik schreef dit:

Er zit mist in je hoofd, zeg je. Ik merk het. Het is mist die met vlagen je hoofd domineert. Soms lijkt er niets aan de hand, maar dan ineens is de mist overduidelijk aanwezig. Dan weet je geen dagen meer, weet je niet meer wat je een dag -of soms korter- geleden gedaan hebt. Het maakt me bang. Ik krijg visioenen van wezenloos starende mensen in een rolstoel, zichzelf bevuilend, kwijlend.

Ik wil het niet. Ik wil niet dat woord met de D dat alles zo definitief maakt. Het kan ook iets anders zijn, hou ik mezelf voor. Diep van binnen weet ik: het is niets anders. We gaan een weg in en we weten niet waar we uit gaan komen. Blijft het zo, of gaan we steeds verder die diepe mist in? Ik wil niet denken aan wat dat betekent.

Zo lang er structuur is, neemt de mist geen overhand. Het probleem is dat er altijd wel iets is wat de structuur doorbreekt: een buurvrouw die aanbelt, een afspraak buiten de deur, of ik kom een keer later aan dan afgesproken. Gewone dingen, maar jij raakt erdoor ontregeld en dan neemt de mist het over.

Het ergert me, ik hoor mezelf boos worden. Ik zeg: "maar dat weet je toch wel?" Dan zeg je 'nee'. Ik wil er niet aan dat jij het echt niet weet.

Je krijgt nu medicijnen waarvan ik me hard afvraag of ze helpen. Niet tegen het D-woord, maar tegen andere dingen die jouw mist zouden kunnen verklaren. Ik vrees dat ik onder ogen moet zien dat er geen andere verklaring is... Het is een bittere pil die ik nog lang niet kan slikken.

De bittere pil is er nog steeds, al ligt mijn gevoel nu dichter bij acceptatie. Je kunt ook niet anders. Soms maakt het me bang, maar dan denk ik maar aan die veel ergere dingen die er zijn in de wereld. Het relativeert, want wat is er nu echt belangrijk in dit leven? Dat je kunt genieten van de kleine dingen, dat gelukjes -hoe klein ook- een cadeautje zijn. Natuurlijk weet je hoe het moet met cadeautjes (Dankjewel en een gegeven paard niet in de bek kijken!), maar soms moet je jezelf daar aan herinneren.
Cadeautje! (inkt en kleurpotlood)


Ik ga het nieuwe jaar in met een hoop op veel kleine cadeautjes en natuurlijk wens ik  jullie die ook toe. Geniet!

Ik wens jullie een mooi, fantastisch, geweldig en gezond 2020 toe!

17 reacties:

 1. geduldig blijven en lief, vooral lief.....
  heel veel sterkte en geniet van elk klein positief dingetje,

  dikke knuffel en een goed uiteinde gewenst, en een fijn begin
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks, Dien! Voor jou natuurlijk ook alle goeds voor dit nieuwe jaar!

   Verwijderen
 2. Ik ben het met Dien eens ,geduld is een schone zaak en vooral liefedevol zijn is zo belangrijk .Ik wens je een goed 2020

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een vriendin van me zei het heel mooi: het is als rouwen, met als enig verschil dat diegene er nog is. Ik ben best wel iemand die geduldig is, maar ik ben ook een mens... soms is het echt zwaar. Dank je wel Elisabeth, voor jou ook een goed nieuw jaar!

   Verwijderen
 3. Prachtig beschreveen!
  Hoe moeilijk de weg ook is, het blijven koesteren van die kleine momentjes is zo belangrijk.

  Ik praat regelmatig met een lieve vriend wiens mist ook steeds groter wordt.
  Hoewel hij al mistig was toen ik hem leerde kennen heb ik wonderlijk genoeg toch nog een plekje in zijn geheugen gekregen.
  Dat is een groot geschenk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het is moeilijk, maar ik probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan. Wat je schrijft over je vriend is wel heel mooi. Het brein is echt raadselachtig, wat dat betreft. Ik denk dat jouw aanwezigheid hem ook dierbaar is, dat kan haast niet anders.

   Verwijderen
 4. Goedemorgen Lilian,
  Wat heb je mooi geschreven. Alhoewel was jou moeilijk geweest. Moet wel geduld voor hebben van iets. Je tekening ziet prachtig uit. Schaatsen komt weinig ervan. Jammer voor de schaatsers. Hopelijk komt nog. Ik hoop deze jaar voor vol met liefde jaar komt. Het was voor ons heftig jaar geweest. Er gebeurde weer iets bij ons. Maar wij gaan weer beginnen. De laatste foto's heb je mooi gedaan met inkt te bewerken. Knap gedaan. Voor jou dikke knuffel van ons. We wensen je een gelukkig nieuwjaar 2020 en goede gezondheid toe. Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk weer van jullie te lezen! het was voor ons allemaal een heftig jaar, denk ik. Voor jullie zeker. Ik betwijfel of er nog geschaatst gaat worden hoor, maar het zou wel leuk zijn. We gaan er gewoon weer wat proberen van te maken, toch? Ik wens jullie ook een heel goed 2020 toe!

   Verwijderen
 5. Lilian,

  Helaas kan ik niet schaatsen en ik zie mijzelf nu ook niet meer achter een stoeltje gaan.
  Ik was wel even verward door de tekst die je hierboven schrijft en eigenlijk nog steeds wel. Ik vroeg mij eerst af of het een algemene tekst was, maar je schrijft uiteindelijk toch ook dat het een bittere pil voor je was en ook nog wel is, ondanks een gevoel van acceptatie. Als je het in je nabijheid meemaakt, dan is dat best heel ingrijpend. Geniet van de kleine en ook grote dingen om je heen in het komende jaar.

  Lieve groet,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms is het makkelijker om wat afstand te nemen als je schrijft over iets wat je raakt. Misschien was het iets te veel afstand, maar het gaat dus inderdaad over iemand in mijn directe omgeving en dat is heel, heel zwaar. Ik moet daar nog even mijn weg in vinden, maar dat komt wel. Ondertussen hoop ik stiekem toch op schaatsweer. Jammer dat je niet kunt schaatsen, het is echt leuk om te vliegen over het water ;-)
   Ik wens jou ook een mooi 2020 toe, jeer en bedankt voor al je lieve reacties van het afgelopen jaar.

   Verwijderen
 6. Ha Lilian,
  als kind leren schaatsen door je ouders is geweldig,ik heb het nooit geleerd.Uit je verhaal begrijp ik dat je het moeilijk hebt,En hoop voor jou dat je er boven op komt.En dat je door de dingen de gebeuren,toch ook de mooie dingen blijft zien.Ik wens jou veel sterkte uit de grond van mijn Hart.
  liefs groetjes
  Christiene.,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk heb ik het schaatsen niet eens hoeven leren. Ik rolschaatste als kind heel veel, later werd het rollerskaten. Ik heb ze nog steeds, mijn rollerskates🙂 Toen ik voor het eerst op het ijs ging, op kunstschaatsen, kon ik het vanzelf.
   Voor de rest moet ik er gewoon nog even mijn weg in vinden. Het is lastig, maar we kunnen het nu eenmaal niet veranderen. Bedankt voor je lieve woorden, Christiene!

   Verwijderen
 7. Door je reactie op Deer begrijp ik nu dat het niet om jou gaat. Iets wat ik
  gisteren toen ik las wat je schreef, dacht. Ik was ook verward door wat je schreef. Ik wist niet wat het D woord betekent. Ben het op gaan zoeken op
  internet. Wist het toen nog niet. Dacht eerst depressie, tot het door me doordrong. Ik geloof dat ik het nu weet. Zoals ik zei dacht ik dat het om jou ging. Ik schrok ervan. Nu begrijp ik dat het om iemand gaat die je lief is. O, wat erg is dit. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat te zeggen. In ieder geval wens ik je en die persoon heel veel liefs en goedheid. Sterkte lieve Lilian.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal proberen niet meer zo in raadsels te schrijven ;-)
   Het d-woord staat voor dementie en inderdaad gaat het over iemand in mijn directe omgeving. Het is ook echt lastig, maar we zullen er toch mee moeten leren omgaan... Dank je Geri, lief!

   Verwijderen
 8. Leuk schilderijtje.
  GELUKKIG NIEUWJAAR !!!
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Jij natuurlijk ook een heel gelukkig 2020!!!!

   Verwijderen
 9. EN dat noemt ze matig gelukt, je weet toch wel dat je talent hebt he? Bijzonder met maar drie kleuren en liefdevol in alle eenvoud. Ik kan me niet herinneren dat ik met mijn vader geschaatst heb, maar iemand heeft het me geleerd. Ik wens je een bijzonder en creatief 2020.

  BeantwoordenVerwijderen

 

Archief

Volg mij via bloglovin'

Follow on Bloglovin

Big Brother ;-)

Privacy Policy

Kladblokfans tot nu toe: